Иван Томић и Театар Гето обрадовали малишане у Доњој Брњици

Фото ГрачаницаОнлајн: Театар Гето

Позоришном дечијиом представом „Песник је крив за све“, Театар Гето из Грачанице, улепшао је претпразничне дане школарцима Доње Брњице, Сливова, Кузмина, Рабовца и Старог Грацка. Представа је одиграна у  у фискултурној сали Основне школе „Димитрије Прица“ у Дојој Брњици, а после представе, малишани су добили и новогодишње пакетиће, које им је обезбедила Канцеларија за заједнице и Кабинет заменика премијера Владе Косова.

Деца, насмејана и весела, иако, како нам рече дванаестогодишња Катарина Витковић из Доње Брњице, чим се мало смрачи, не сме сама да иде ко Стефане, једне од својих најбољих другарица. Стефанина и Катаринина другарица Емилија Васић додаје да је ово први пут да могу у свом селу да гледају позоришну представу. Срећне су, а радују се и пакетићима, кажу углас.

Фото ГрачаницаОнлајн

Петар Матовић  из Старог Грацка је још мали, има непуних седам година и не зна шта се све догађало у његовом селу, али зна због чега је дошао у Брњицу.

„Дошао сам због представе, не због пакетића. Али ако добијемо и пакетиће, супер“, каже Петар, који је некако преозбиљан за своје године, као и сви његови другари и другарице из Старог Грацка.

Основци из Кузмина кажу да би желели да свакодневно могу, као и њихови другови из централне Србије да иду у позориште, на концерте и да се слободно играју. Желели би и они да глуме у „Гету“, али како да путују на пробе?

Фото ГрачаницаОнлајн

„Дошла сам да гледам представу. У Кузмину не смем сама ни код бабе. Не пуштају ме родитељи, кажиу да није безбедно“, прича Лена Ћирковић, одлићна ученица четвртог разреда. Њена другарица Јулија, има само седам година, иде у други разред и жели да постане учитељица. Јулија жели да види само представу. „Али, ако има и пакетићи, још сам срећнија. Понећу брату и сестри“, каже нам Јулија.

Фото ГрачаницаОнлајн

Мала група дечака и девојчица, који су остали у селу Рабовце, надомак Липљана, први су заузели места, како би што боље видели и чули своје другаре, глумце. У њиховом селу има још само 110 Срба, живе у окружењу и недостају им овакве манифестације и дружења.

„Људи одлазе, немамо лекара, немамо превоз до Грачанице, деца не иду никуда“, каже Зоран Спасић, који је дошао са једанаесторо деце из Рабовца и додаје: „А и политичари нас баш не обилазе, а могли би“.

Фото ГрачаницаОнлајн

Већ две године, новогодишње пакетиће за децу у изолованим српским селима, обезбеђује Канцеларија за заједнице, каже њен директор, Иван Томић. Скромно како и доликује ономе ко дарује, Томић каже да ништа не би урадио без својих колега.

„За данас смо припремили 260 пакетића и надам се да ће то постати традиција. Наставићемо да будемо уз сваког Србина, уз свако српско дете и у наредном периоду“, нагласио је Томић, честитајући Нову годину малишанима, њиховим наставницима и родитељима.

Фото ГрачаницаОнлајн: Иван Томић

Канцеларија за заједнице је обезбедила и новогодишње пакетиће за малишане Прилужја, Племетине, Граца, Гојбуље, Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, као  и за сву децу у повратичким селима у Метохији. Пакетићи ће деци бити уручени у наредна два дана, а најмлађи глумци из Тетра Гето ће и у Прилужју и у Гораждевцу, такође извести представе за своје другаре.

А.Ћ.