fbpx

Ivan Tomić i Teatar Geto obradovali mališane u Donjoj Brnjici

Фото ГрачаницаОнлајн: Театар Гето

Фото ГрачаницаОнлајн: Театар Гето

Pozorišnom dečijiom predstavom „Pesnik je kriv za sve“, Teatar Geto iz Gračanice, ulepšao je pretpraznične dane školarcima Donje Brnjice, Slivova, Kuzmina, Rabovca i Starog Gracka. Predstava je odigrana u  u fiskulturnoj sali Osnovne škole „Dimitrije Prica“ u Dojoj Brnjici, a posle predstave, mališani su dobili i novogodišnje paketiće, koje im je obezbedila Kancelarija za zajednice i Kabinet zamenika premijera Vlade Kosova.

Deca, nasmejana i vesela, iako, kako nam reče dvanaestogodišnja Katarina Vitković iz Donje Brnjice, čim se malo smrači, ne sme sama da ide ko Stefane, jedne od svojih najboljih drugarica. Stefanina i Katarinina drugarica Emilija Vasić dodaje da je ovo prvi put da mogu u svom selu da gledaju pozorišnu predstavu. Srećne su, a raduju se i paketićima, kažu uglas.

Foto GračanicaOnlajn

Petar Matović  iz Starog Gracka je još mali, ima nepunih sedam godina i ne zna šta se sve događalo u njegovom selu, ali zna zbog čega je došao u Brnjicu.

„Došao sam zbog predstave, ne zbog paketića. Ali ako dobijemo i paketiće, super“, kaže Petar, koji je nekako preozbiljan za svoje godine, kao i svi njegovi drugari i drugarice iz Starog Gracka.

Osnovci iz Kuzmina kažu da bi želeli da svakodnevno mogu, kao i njihovi drugovi iz centralne Srbije da idu u pozorište, na koncerte i da se slobodno igraju. Želeli bi i oni da glume u „Getu“, ali kako da putuju na probe?

Foto GračanicaOnlajn

„Došla sam da gledam predstavu. U Kuzminu ne smem sama ni kod babe. Ne puštaju me roditelji, kažiu da nije bezbedno“, priča Lena Ćirković, odlićna učenica četvrtog razreda. Njena drugarica Julija, ima samo sedam godina, ide u drugi razred i želi da postane učiteljica. Julija želi da vidi samo predstavu. „Ali, ako ima i paketići, još sam srećnija. Poneću bratu i sestri“, kaže nam Julija.

Foto GračanicaOnlajn

Mala grupa dečaka i devojčica, koji su ostali u selu Rabovce, nadomak Lipljana, prvi su zauzeli mesta, kako bi što bolje videli i čuli svoje drugare, glumce. U njihovom selu ima još samo 110 Srba, žive u okruženju i nedostaju im ovakve manifestacije i druženja.

„Ljudi odlaze, nemamo lekara, nemamo prevoz do Gračanice, deca ne idu nikuda“, kaže Zoran Spasić, koji je došao sa jedanaestoro dece iz Rabovca i dodaje: „A i političari nas baš ne obilaze, a mogli bi“.

Foto GračanicaOnlajn

Već dve godine, novogodišnje paketiće za decu u izolovanim srpskim selima, obezbeđuje Kancelarija za zajednice, kaže njen direktor, Ivan Tomić. Skromno kako i dolikuje onome ko daruje, Tomić kaže da ništa ne bi uradio bez svojih kolega.

„Za danas smo pripremili 260 paketića i nadam se da će to postati tradicija. Nastavićemo da budemo uz svakog Srbina, uz svako srpsko dete i u narednom periodu“, naglasio je Tomić, čestitajući Novu godinu mališanima, njihovim nastavnicima i roditeljima.

Foto GračanicaOnlajn: Ivan Tomić

Kancelarija za zajednice je obezbedila i novogodišnje paketiće za mališane Prilužja, Plemetine, Graca, Gojbulje, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, kao  i za svu decu u povratičkim selima u Metohiji. Paketići će deci biti uručeni u naredna dva dana, a najmlađi glumci iz Tetra Geto će i u Prilužju i u Goraždevcu, takođe izvesti predstave za svoje drugare.

A.Ć.

%d bloggers like this: