Širom Kosova i Metohije 30 antena MTS-a. Đurić: Uskoro halo i sa Brezovice

Mobilna telefonija Srbije (MTS)  je na osnovu sporazuma o telekomunikacijama između Kosova i Srbije od nadležnog kosovskog tela dobila 60.000 mobilnih i 74.000 fiksnih brojeva kao i lokacije za postavljanje 30 antena širom Kosova, prenosi prištinski list Zeri. “ Konačno, posle mnogo godina, halo sa Brezovice i iz kosovskog pomoravlja“, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.


Kako navodi Zeri, MTS će imati mobilne brojeve 047 od 10.0000 do 15.9999, dok će fiksni brojevi nastaviti da budu kao i od sada. U regionu Prištine MTS će imai 14.000 fiksnih brojeva, u regionu Mitrovice 46 hiljada, Uroševca 6.000 i Gnjilana 8.000.

Antene MTS-a  biće postaljene na 30 lokacija i to na severu Mitrovice, Zubinom Poroku, u selu Zupče, Malom Zvečanu, Kuril, Vrbovac, Jošanica, Banjska, Lešak, Leposavić, manastirima Sokolica, Devič, Pećkoj Patrijaršiji, Visokim Dečanima, Velikoj Hoči, Gračanici, Ranilugu, Šilovu, Donjoj Budrigi, Štrpcu i Brezovici.

Brojeve, i lokacije za antene MTS-u dodelio je Regulatorni autoritet za elektronske i poštanske komunikacije Kosova (RAEPK).

Foto: GračanicaOnline

Marko Đurić: Uskoro halo i sa Brezovice

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je sinoć da je dodeljivanje mreže frekvencija srpskom operateru mobilne telefonije na KiM jedan od rezultata politike dijaloga i dodao da smo sačuvali nacionalne interese po tom pitanju.

„Konačno ćete, nakon toliko godina, moći uskoro da čujete ‘halo’ i sa Brezovice, iz Štrpca, Kosovskog pomoravlja, iz svih sredina u kojima su ljudi bezakonjem i nasiljem, još 2011. godine, a negde i pre toga, lišeni prava da imaju ono što imaju građani u drugim delovima naše zemlje“, rekao je Đurić novinarima, posle sastanka sa zamenikom sekretara Generalnog saveta Jedinstvene Rusije zadužen Sergejom Železnjakovim.

Kako je dodao, uskoro će srpska deca na Brezovici, u Štrpscu, moći da koriste brzi internet, mobilnu telefoniju i sve što imaju druga deca i što nikada nije ni trebalo da bude dovodeno u pitanje. To je, istakao je Đurić, jedan od rezultata politike dijaloga, koja nije uvek laka, već često bremenita mnogim izazovima i problemima.

Izvor: Tanjug