fbpx

Stevan Vulović: Osnivanje ZSO jedini korak za zaštitu osnovnih prava Srba

Preuzimanje ,,stvari u svoje ruke“ i osnivanje ZSO je preko potreban, pravi i jedini korak za zaštitu osnovnih prava i slobode srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, naglašava se u saopštenju medijima koje potpisuje gradonačelnik Opštine Zubin Potok, Stevan Vulović. Vulović apeluje na slogu i jedinstvo Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, dok od međunarodnih organizacija na KiM očekuje razumevanje i podršku.


Saopštenje prenosimo u celosti:  

Povodom sve teže situacije u kojoj se nalazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, čija su prava i slobode, osim u političkom smislu ugrožena i elementarno i egzinstecijalno, smatram da je preuzimanje ,,stvari u svoje ruke“ i osnivanje ZSO, preko potreban, pravi i jedini korak za zaštitu osnovnih prava i slobode srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Dok se u između Brisela i Prištine kalkuliše o budućim formalnim ovlašćenjima ZSO, Srbima se i dalje plačka imovina, skrnave hramovi i ukida pravo na privređivanje, obrazovanje i lečenje. Formiranjem Zajednice srpskih Opština udarićemo temelje jednog novog demokratskog društva, sa jednakim pravima za sve, u duhu onog društva, kako smo inače napravili na lokalnom nivou.

Najnoviji politički atak na ministra Ljubomira Marića, predstavnika Srpske liste je samo nastavak istog kontinuieta, satiranje svega što se srpskim zove. Na ovaj način privremene i stitucije u Prištini pod političkim plaštom sakrivaju svoju nemoć za vođenje politike dostojne društva kakvim se predstavlja.

Vlada ,,države u pokušaju“ nije imala sluha za brojne pobleme sa kojima se društvo na Kosovu susreće, počev od integrisanja pripadnika civilne zaštite, preko odbrane prava radnika Trepče i drugih javnih preduzeća do zaštite i obnove kulturnih dobara.

Osnivanjem ZSO niko ne gubi, Srbi dobijaju zaštitu svojih prava i interesa u osnovi zagarantovanih međunarodnim konvencijama. Pojačaće ekonomiju i privredu, sačuvaće svoju kulturu i tradiciju, a to može samo da doprinese uspostavljanju zdravog okruženja i unapređenju međuljudskih odnosa i kvaliteta života uopšte.

Ovim putem apelujem na slogu i jedinstvo Srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, punu političku odgovornost i rešenost da se istraje u jasnim ciljevima.  Od međunarodnih oganizacija angažovanih na Kosovu i Metohiji očekujem razumevanje i podršku, a od privremenih institucija u Prištini političku odgovornost i ispunjavanje svojih dogovorenih i zakonskih obaveza.

 

Gradonačelnik Zubinog Potoka:

Stevan Vulović
 

%d bloggers like this: