18. маја 2021.

Деда Мраз у Гораждевцу код Пећи и селу Бање у општини Србица

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

Малишани Гораждевца, Ораховца, Велике Хоче и свих повратничких метохијских села, данас су се радовали новогодишњим пакетићима, али су и уживали у представи „Театра Гето“, „Милица и Марица и културна заврзлама“. Фискултурна сала Основне школе „Јанко Јовићевић“, орила се од смеха, који су деци, али и њиховим наставницима и родетиљема, измамили млади глумци „Театра Гето“. Новогодишње пакетиће им је, као и прошле гдине, обезбедила Канцеларија за заједнице при кабинету премијера Косова.

У Гораждевцу су били и Мирјана и Борислав Крстић из Велике Хоче, који сада живе у  Љевоши, селу у близини Пећке патријаршије. Крстићи једини са децом живе у овом селу, немају стални посао, али немају ни документа. Али, каже Борислав, који има проблема са косовским, а деца са српским документима, обећали су им политичари да ће им помоћи и да ће коначно и званично да „постоје“ и да буду грађани са свим својим правима и обавезама, као и сви други.  Данас су најмлађи Крстићи, Матеја, Андрија и Андријана имали прилику да се друже са својим вршњацима. Чврсто су стискали пакетиће и били помало уплашени. Ретко имају приилику да виде оволико деце.

Фото ГрачаницаОнлајн

„Видео сам представу и у њој је био вук. Али ја се не плашим, вукови живе у шуми, ово је игра. Деда Мраз нам је дао поклоне, видиш…“, каже шестогодишњи Матеја Крстић, показујући свој новогодишњи поклон.

Трогодишња Сандра из Осојана није желела да прича, једва је чекала да отвори свој пакетић који је добила од Деда Мраза, док је петогодишњи Филип Спасић са нестрпљењем чекао да позира пред камерама наших колега.

„Ја сам био добар и добио сам пакетић. Добићу и од маме и тате“, објашњава Филип.

Фото ГрачаницаОнлајн

Деца из села Бање и Суво Грло, у општини Србица, нису могли да дођу у Гораждевац, али су и њима данас уручени новогодишњи пакетићи. У село Бање, у новоизграђени вртић, у госте овдашњој деци, осим Деда Мраза, дошли су и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић.

Стојановић је пожелео здравље и срећу свима, посебно деци, уз обећање да ће он и његове колеге увек бити уз српски народ на Косову и Метохији и да ће радити како би им обезбедили бољи живот.

Фото ГрачаницаОнлајн

„Желели смо и ове године да заједно са „Театром Гето“, обезбедимо деци Метохије један радостан дан и чини ми се да смо у томе успели. Све што ми радимо, јесте да обезбедимо бољи живот деци, а деца у Метохији су заиста посебна. Ја сам сигуран да ћемо са замеником премијера да наставимо рад, поготову у овом крају, јер ова деца живе у тешким, нехуманим условима, немају много прилике да се друже са својим вршњацима, немају где да се баве спортом и културним активностима и зато ћемо ми да појачамо рад у том домену“, рекао је Иван Томић, наглашавајући да га забрињава и стопа незапослености у Метохији и да ће се у следећој години потрудити да се она барем мало смањи.

Фото ГрачаницаОнлајн: Иван Томић

Канцеларија за питања заједница обезбедила је за децу Гораждевца, Велике Хоче, Ораховца, Бање, Сувог Грла и осталих повратничких метохијских села, 470 новогодишњих пакетића. Претходоо су пакетићи уручени деци Доње Брњице, Кузмина, Сливова, Старог Грацка, Рабовца, Прилужја, Гојбуље, Бањске и Граца.

 

Анђелка Ћуп

Save