Deda Mraz u Goraždevcu kod Peći i selu Banje u opštini Srbica

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

Mališani Goraždevca, Orahovca, Velike Hoče i svih povratničkih metohijskih sela, danas su se radovali novogodišnjim paketićima, ali su i uživali u predstavi „Teatra Geto“, „Milica i Marica i kulturna zavrzlama“. Fiskulturna sala Osnovne škole „Janko Jovićević“, orila se od smeha, koji su deci, ali i njihovim nastavnicima i rodetiljema, izmamili mladi glumci „Teatra Geto“. Novogodišnje paketiće im je, kao i prošle gdine, obezbedila Kancelarija za zajednice pri kabinetu premijera Kosova.

U Goraždevcu su bili i Mirjana i Borislav Krstić iz Velike Hoče, koji sada žive u  Ljevoši, selu u blizini Pećke patrijaršije. Krstići jedini sa decom žive u ovom selu, nemaju stalni posao, ali nemaju ni dokumenta. Ali, kaže Borislav, koji ima problema sa kosovskim, a deca sa srpskim dokumentima, obećali su im političari da će im pomoći i da će konačno i zvanično da „postoje“ i da budu građani sa svim svojim pravima i obavezama, kao i svi drugi.  Danas su najmlađi Krstići, Mateja, Andrija i Andrijana imali priliku da se druže sa svojim vršnjacima. Čvrsto su stiskali paketiće i bili pomalo uplašeni. Retko imaju priiliku da vide ovoliko dece.

Foto GračanicaOnlajn

„Video sam predstavu i u njoj je bio vuk. Ali ja se ne plašim, vukovi žive u šumi, ovo je igra. Deda Mraz nam je dao poklone, vidiš…“, kaže šestogodišnji Mateja Krstić, pokazujući svoj novogodišnji poklon.

Trogodišnja Sandra iz Osojana nije želela da priča, jedva je čekala da otvori svoj paketić koji je dobila od Deda Mraza, dok je petogodišnji Filip Spasić sa nestrpljenjem čekao da pozira pred kamerama naših kolega.

„Ja sam bio dobar i dobio sam paketić. Dobiću i od mame i tate“, objašnjava Filip.

Foto GračanicaOnlajn

Deca iz sela Banje i Suvo Grlo, u opštini Srbica, nisu mogli da dođu u Goraždevac, ali su i njima danas uručeni novogodišnji paketići. U selo Banje, u novoizgrađeni vrtić, u goste ovdašnjoj deci, osim Deda Mraza, došli su i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za zajednice, Ivan Tomić.

Stojanović je poželeo zdravlje i sreću svima, posebno deci, uz obećanje da će on i njegove kolege uvek biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji i da će raditi kako bi im obezbedili bolji život.

Foto GračanicaOnlajn

„Želeli smo i ove godine da zajedno sa „Teatrom Geto“, obezbedimo deci Metohije jedan radostan dan i čini mi se da smo u tome uspeli. Sve što mi radimo, jeste da obezbedimo bolji život deci, a deca u Metohiji su zaista posebna. Ja sam siguran da ćemo sa zamenikom premijera da nastavimo rad, pogotovu u ovom kraju, jer ova deca žive u teškim, nehumanim uslovima, nemaju mnogo prilike da se druže sa svojim vršnjacima, nemaju gde da se bave sportom i kulturnim aktivnostima i zato ćemo mi da pojačamo rad u tom domenu“, rekao je Ivan Tomić, naglašavajući da ga zabrinjava i stopa nezaposlenosti u Metohiji i da će se u sledećoj godini potruditi da se ona barem malo smanji.

Foto GračanicaOnlajn: Ivan Tomić

Kancelarija za pitanja zajednica obezbedila je za decu Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Banje, Suvog Grla i ostalih povratničkih metohijskih sela, 470 novogodišnjih paketića. Prethodoo su paketići uručeni deci Donje Brnjice, Kuzmina, Slivova, Starog Gracka, Rabovca, Prilužja, Gojbulje, Banjske i Graca.

 

Anđelka Ćup

Save