fbpx

Teatar Geto, škola glume, ali i života

Фото ГрачаницаОнлајн: Театар Гето

Фото ГрачаницаОнлајн: Театар Гето

Na Veliku Gospojinu, 28. avgusta 2004. godine, samo pet meseci nakon martovskog pogroma, u tada zapuštenom Domu kulture u Lapljem Selu, nastao je Teatar Geto. Zapravo, grupu entuzijasta, mladih i onih malo starijih, okupio je reditelj Zoran Ristić, kako bi, kako je govorio tada: “Mladi glumci i njihova publika izašli iz geta i kako bi pokazali da žive, rade,misle i postoje.” Kroz “Geto” je prošlo preko stotinu mladih ljudi, a danas, na kraju 2016., okuplja nešto više od tridesetoro. Iza sebe, ovaj umetnički ansambl ima preko 35 premijera, predstava za decu i mlade, ali i za odrasle, dok reprize više i ne broje.

Osim negovanja i šitrenja pozorišne umetnosti, kao i drugih formi scensko -umetničkog izraza, namenjenoj deci i omladini, Teatar Geto je perfektniom glumom, pod sigurnom “dirigentskom palicom njihovog Ričija”, vraćao osmeh na lice deci iz izolovanih srpskih sredina. Kraj ove godine su iskoristili kako bi uveselili decu širom Kosova, predstavama “Milica, Marica i kulturna zavrzlamica” i “Pesnik je kriv za sve”.

Foto GračanicaOnlajn: Teatar Geto

Zanimljivo je putovati sa članovima ovog ansambla, a ja sam imala tu privilegiju. U razgovoru sa njima, ali i u njihovom ponašanju, vidi se mnogo više od talenta za glumu. Oni na putovanjima vežbaju akcenat, dikciju, a i zajednički obnavljaju lekcije za školu. Oseća se bliskost, kako među mladim i onim malo starijim glumcima, tako i njihova bliskost sa umetničkim i kretaivnim rukovodiocem “Geta”, Zoranom Ristićem. Njemu se poveravaju kada imaju probleme u školi, kada im “ljubav ne ide”. A Ristić, na sebi svojstven način, obrazuje svoju “trupu”, uči ih ponašanju na sceni, ali i kod kuće i u školi. Jednom rečju, uči ih da postanu ljudi.

I čini se da u tome uspeva. Većina su dobri đaci, iz “Geta” odlaze na željene fakultete, ponos su svojih roditelja.

Tijana Prica ima 12 godina, živi u Gračanici, sa sestrom je članica Tetara Geto, a i najmlađa sestra je na putovanjima sa njima. Samo da malo poraste, biće i ona glumica.

Foto GračanicaOnlajn: Teatar Geto

“Odlična sam učenica, a glumu obožavam. Riči nas uči glumi, ponašanju na sceni, ali i kako bi trebalo da se ponašamo u životu, da budemo kulturni i lepo vaspitani”, priča nam Tijana i dodaje da će kada poraste da bude nastavnik biologije ili možda ruskog, a možda i glumica. Zanimljive kombinacije, koje su spojive samo u dečijim pametnim i maštovitim glavicama.

“Najviše volim što nas Riči uči kako da pravilno govorimo i kako da se kulturno ponašamo. Nije strog, nekada je malo ljut kada nismo dobro uvežbali neke scene, ali se brzo odljuti”, reči su Emilije Dimitrijević, jedanaestogodišnje odlične učenice Osnovne škole “Kralj Milutin” u Gračanici. Emilija nije sigurna da li će nastaviti da se bavi glumom kada odraste, ali zato za četrnaestogodišnju Milicu Maksimović, dileme nema. Milica, čiji je uzor Andrija Milošević, želi da upiše Fakultet dramskih umetnosti. Posebna ljubav ove bistrooke devojčice izuzetnog talenta, je komedija.

Foto GračanicaOnlajn: Teatar Geto

“U “Getu” sam zbog načina na koji radimo, zbog posebne neke energije i Ričijeve stručnosti”, kaže Milica dok sa drugaricom pokušava da reši neke zadatke. Posle predstave imaju pismeni, a one ne žele da zbog ljubavi prema glumi, zapostave obaveze prema školi.

Zoran Ristić kaže da ne uslovljava decu odličnim ili vrlo dobrim uspehom.

“To su samo deca i ne tražim od njih da budu najbolji đaci. Ali oni se sami, gledajući jedni druge, takmiče, pomažu se međusobno i zaista su primerni, i u učenju i u ponašanju. A osim što glume, deca su toliko kreativna da sama osmišljavaju kostime i scenografiju”, kratko odgovara Ristić, ali nas upućuje da razgovaramo sa decom. On je već mnogo toga rekao, kaže nam uz neki tajanstven osmeh, uz napomenu da Teatar Geto još uvek nema svoje prostorije za rad.

Foto GračanicaOnlajn: Teatar Geto

Mi se nadamo da će ovi mladi entuzijasti dobiti svoje sopstvene prostorije u kojima će vežbati. A osim sopstvenih predstava, samo da napomenem, da je Teatar Geto i glavni organizator Pozorišnog  dečijeg festivala “Biberče”, koji zbog repetoara, gostiju i ostalih aktivnosti koje ga prate, slobodno možemo nazvati “Dečiji Joakim Vujić”.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: