fbpx

Marko Đurić: Urlike Lunaček mora da se izvini građanima Srbije i porodicama žrtava

Фото ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

„Gospođa Urlike Lunaček trebalo bi da zna da, kada je reč o ratnim zločinima, ne postoje zastarele poternice, jer ratni zločini ne zastarevaju, a Ramuš Haradinaj će za zlodela koja je počinio on lično, kao i ljudi pod njegovom komandom, odgovarati kad-tad“, kaže se u saopštenju direktora kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marka Đurića, povodom zahteva Lunačekove da Evropska unija  izvrši pritisak na Srbiju da povuče poternice, koje ona smatra zastarelim.

„Ne želeći da ulazim u prirodu fascinacije Haradinajem, koju očito gaji gospođa Lunaček, poslanicu Evropskog parlamenta podsećam da se postupci protiv Haradinaja pred Haškim tribunalom nisu završili osuđujućim presudama zato što su svedoci pobijeni. Gospođa Lunaček treba da zna da Srbija i srpski narod nikada neće odustati od insistiranja na pravu i pravdi, sve da ima još nekog evropskog parlamentarca koji bi stao u odbranu zločinaca. Niko ne može Srbiju da natera da bude slepa i gluva pred bolom koji zbog nezadovoljene pravde osećaju porodice žrtava. Gospođa Lunaček će, nakon  bezdušnog izliva potpune nehajnosti za žrtve Haradinaja i njegovih zločinaca, morati da objasni građanima Srbije da li je zatvaranje očiju pred zločinima evropski standard i da li su to vrednosti na kojima se ujedinjuje Evropa. Pre svega, gospođa Lunaček mora da se najpre izvini građanima Srbije i porodicama žrtava“, zaključuje u svom saopštenju Marko Đurić.

wikimedia: Urlike Lunaček

Informacija o odluci suda u Francuskoj, gde je Haradinaj juče uhapšen, još uvek nema, osim da će danas biti donešena odluka da li će haradinaj biti pušten ili isporučen Srbiji.

Danas je na konferenciji za novinare, premijer Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio da će Srbija tražiti Haradinajevo izručenje i da srpski sudovi imaju nove dokaze o njegovoj krivici. Vučić je rekao da se nada da će pravo i pravda biti iznad politike. Ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović, takođe je danas izjavio da Srbija nije raspisala poternicu za Haradinajem iz političkih razloga, već zato što je „kriminalac“.

Sa druge strane, kosovski zvaničnici traže hitno oslobađanje Ramuša Haradinaja. Kosovski predsednik, Hašim Tači izjavio je da je neprihvatljivo hapšenje Haradinaja „samo po poternici Srbije“ i zatražio njegovo hitno oslobađanje. Vlada Kosova je u svom saopštenju navela da je optužnica Srbije protiv Haradinaja, nezakonita, nepravedna i tendenciozna. Šefica pregovaračkog tima prištine, Edita Tahiri traži da Kosovo odgovori recipročnim merama, a poznati advokat Azem Vlasi da je Haradinaju u Hagu suđeno za delo, za koje ga tereti Srbija i da se za isto delo ne može dva puta suditi. Brzo puštanje Ramuša Haradinaja iz francuskog pritvora očekuje i stranka na čijem je čelu, Alijansa za budućnost Kosova.

Ramuš Haradinaj

Podsećamo da je Haradinaj i u junu prošle godine, po poternici Srbije, uhapšen u Sloveniji, ali je posle dva dana pušten. Takođe, Haški sud je oslobodio lidera Alijanse za budućnost Kosova, optužbi za ratni zločin 2012. godine.

Ramuš Haradinaj je uhapšen na aerodromu u Bazelu, u sredu, 4. januara, a kako javljaju kosovski mediji na albanskom, uhapšen je po međunarodnoj poternici Srbije iz 2004. godine, a putovao je sa diplomatskim pasošem.

Srbija tereti Haradinaja zbog ubistava i teških zločina na Kosovu, tokom 1998. i 1999. godine. Optužbe su podignute u 108 krivičnih prijava zbog sumnje da je izvršio krivično delo terorizma, udruživanja radi neprijateljske delatnosti i ubijanja civila.

Anđelka Ćup

Save

Save