Марко Ђурић: Урлике Луначек мора да се извини грађанима Србије и породицама жртава

Фото ГрачаницаОнлајн: Марко Ђурић

„Госпођа Урлике Луначек требало би да зна да, када је реч о ратним злочинима, не постоје застареле потернице, јер ратни злочини не застаревају, а Рамуш Харадинај ће за злодела која је починио он лично, као и људи под његовом командом, одговарати кад-тад“, каже се у саопштењу директора канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марка Ђурића, поводом захтева Луначекове да Европска унија  изврши притисак на Србију да повуче потернице, које она сматра застарелим.

„Не желећи да улазим у природу фасцинације Харадинајем, коју очито гаји госпођа Луначек, посланицу Европског парламента подсећам да се поступци против Харадинаја пред Хашким трибуналом нису завршили осуђујућим пресудама зато што су сведоци побијени. Госпођа Луначек треба да зна да Србија и српски народ никада неће одустати од инсистирања на праву и правди, све да има још неког европског парламентарца који би стао у одбрану злочинаца. Нико не може Србију да натера да буде слепа и глува пред болом који због незадовољене правде осећају породице жртава. Госпођа Луначек ће, након  бездушног излива потпуне нехајности за жртве Харадинаја и његових злочинаца, морати да објасни грађанима Србије да ли је затварање очију пред злочинима европски стандард и да ли су то вредности на којима се уједињује Европа. Пре свега, госпођа Луначек мора да се најпре извини грађанима Србије и породицама жртава“, закључује у свом саопштењу Марко Ђурић.

wikimedia: Урлике Луначек

Информација о одлуци суда у Француској, где је Харадинај јуче ухапшен, још увек нема, осим да ће данас бити донешена одлука да ли ће харадинај бити пуштен или испоручен Србији.

Данас је на конференцији за новинаре, премијер Србије, Александар Вучић, изјавио да ће Србија тражити Харадинајево изручење и да српски судови имају нове доказе о његовој кривици. Вучић је рекао да се нада да ће право и правда бити изнад политике. Министар унутрашњих послова Србије, Небојша Стефановић, такође је данас изјавио да Србија није расписала потерницу за Харадинајем из политичких разлога, већ зато што је „криминалац“.

Са друге стране, косовски званичници траже хитно ослобађање Рамуша Харадинаја. Косовски председник, Хашим Тачи изјавио је да је неприхватљиво хапшење Харадинаја „само по потерници Србије“ и затражио његово хитно ослобађање. Влада Косова је у свом саопштењу навела да је оптужница Србије против Харадинаја, незаконита, неправедна и тенденциозна. Шефица преговарачког тима приштине, Едита Тахири тражи да Косово одговори реципрочним мерама, а познати адвокат Азем Власи да је Харадинају у Хагу суђено за дело, за које га терети Србија и да се за исто дело не може два пута судити. Брзо пуштање Рамуша Харадинаја из француског притвора очекује и странка на чијем је челу, Алијанса за будућност Косова.

Рамуш Харадинај

Подсећамо да је Харадинај и у јуну прошле године, по потерници Србије, ухапшен у Словенији, али је после два дана пуштен. Такође, Хашки суд је ослободио лидера Алијансе за будућност Косова, оптужби за ратни злочин 2012. године.

Рамуш Харадинај је ухапшен на аеродрому у Базелу, у среду, 4. јануара, а како јављају косовски медији на албанском, ухапшен је по међународној потерници Србије из 2004. године, а путовао је са дипломатским пасошем.

Србија терети Харадинаја због убистава и тешких злочина на Косову, током 1998. и 1999. године. Оптужбе су подигнуте у 108 кривичних пријава због сумње да је извршио кривично дело тероризма, удруживања ради непријатељске делатности и убијања цивила.

Анђелка Ћуп

Save

Save