Канцеларија за КиМ: За каменовање аутобуса криви политичари у Приштини

Фото ГрачаницаОнлајн
Марко Ђурић, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Каменовање аутобуса пуног српских средњошколаца на Косову и Метохији, у којем само пуком срећом није било повређених, још једно је упозорење шта се може догодити када се неодговорна политика укорени као вредносни и васпитни модел“, наглашава се у саопштењу директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.  

Такође се наводи да је „та ситуација последица политичке матрице чији аутори у Приштини, правећи од Срба дежурне кривце за све, покушавају да избегну одговорност за катастрофално економско и социјално стање на Косову и Метохији“.

„Данашњи инцидент за који је, према тврдњама очевидаца, одговорна група малолетника, нажалост сведочи колико је дубоко укорењена мржња према свему српском на Косову и Метохији и колико озбиљне последице она може имати уколико албанска политичка елита настави да распаљује шовинизам код својих бирача“.

„Не желим да кривим младе Албанце, који су годинама радикализовани и храњени мржњом, јер одговорност за трагедију коју су данас умало изазвали је пре свега на онима који су их учили да је бацање каменица на Србе богоугодан или друштвено користан чин“.

„За данашњи напад, дакле, кривим политичаре у Приштини, будући да су непосредно одговорни за стварање атмосфере насиља на Косову и Метохији, а представнике међународне заједнице позивам да предузму кораке како би се што хитније пацификовала политичка клима у нашој јужној покрајини“, закључено је на крају саопштења директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића.