Рамуш Харадинај на условној слободи

Фото ГрачаницаОнлајн: Рамуш Харадинај

Суд у Колмару, у Француској, донео је одлуку да Рамуш Харадинај, лидер Алијансе за будућност Косова, буде уз кауцију, пуштен на условну слободу. Харадинају је одузет пасош и до коначне одлуке о захтеву Србије за његово изручење, не сме да напушта Француску, уз обавезу да се два пута седмично јавља надлежној полицијској управи.

Некадашњи премијер Косова и један од команданата такозване Ослободилачке војске Косова, ухапшен је на аеродрому „Базел – Милуз“, на француској страни, 4. јануара, по потерници Републике Србије. Србија терети Харадинаја за 108 кривичних дела, између осталог за тероризам и ратне злочине против цивилног становништва 1998. и 1999. године, који нису били обухваћени оптужницом Хашког трибунала, по којој је правоснажно ослобођен.

Харадинај је рођен 1968. године у селу Глођане код Дечана на Косову. После демонстрација косовских Албанаца 1989. године, емигрирао је у Швајцарску, где је регрутован у Народни покрет Косова, из којег је настала Ослободилачка војска Косова. У Албанији је 1996. завршио обуку и учествовао у стварању терористичких база у градовима Кукс и Тропоја. На Косово је често долазио илегално, а трајно се вратио средином 1997., када је са браћом Даутом и Шкељзеном организовао нападе на полицију широм Метохије. У априлу наредне године постао је један од регионалних команданата ОВК. На његову иницијативу је у Глођану формирана специјална јединица ОВК „Црни орлови“, којој српски суд приписује одговорност за мучење и убијање више десетина српских цивила, чија су тела нађена у Радоњићком језеру и по сеоским бунарима у општини Дечани. Власти у Београду су оптужиле Харадинаја за масовно убиство Срба на подручју Глођана, где је у лето 1998. на пољопривредној плантажи нађено више од 20 лешева. После званичног распуштања и демилитаризације ОВК, почетком 2000. године, формиран је Косовски заштитни корпус, у којем је Харадинај био заменик тадашњег команданта Агима Чекуа. Са те дужности се повукао 11. априла исте године и најавио оснивање странке. Нова странка под називом Алијанса за будућност Косова формирана је 29. априла 2000. и Харадинај је изабран за њеног председника. На функцији косовског премијера, Харадинај је био од децембра 2004. до марта 2005. године, када се добровољно предао Хашком трибуналу, где је правоснажно ослобођен кривице 2012. године.

Анђелка Ћуп