Далибор Јевтић: Није тренутак за тешке речи

Фото: Министарство за заједнице и повратак

На састанку министра за повратак и заједнице у Влади Косова, Далибора Јевтића и амбасадора Краљевине Норвешке у Приштини, речено је да владавина права, мир и толеранција морају надвладати сваки политички интерес.

Министар за заједнице и повратак, Далибор Јевтић и амбасадор Краљевине Нирвешке у Приштини, Пер Странд Сјастад, разговарали су о тренутној политичкој ситуацији на Косову и о проблемима због којих је повратак расељених симболичан, саопштено је из Информативне службе Министартсва за повратак и заједнице Владе Косова.

Јевтић је амбасадору Сјастаду предочио да је тренутна ситуација на Косову веома сложена и да би у што скорије време, како је рекао, уз помоћ међународне заједнице  требало смирити тензије, јер се једино на тај начин може створити боље окружење и повољни услови за живот за све народе који на овим просторима живе.

Фото: Министарство за заједнице и повратак

„Није ово тренутак у коме ће се користити реторика сукобљавања, нити је ово време у коме треба да се изговарају тешке речи од стране било ког политичара. Од такве реторике и тешких речи нико неће имати користи, а са друге стгране могу испаштати обични грађани. Владавина права и закона, мир и толеанција, то је оно што мора да надвлада сваки политички интерес,“ рекао је између осталог министар за повратак.

Када је у питању повратак расељених, Јевтић је истакао да је безбедносна ситуација у појединим местима где повратници живе, забрињавајућа, јер често имамо нападе на повратнике, који остају у великом броју случајева некажњени, као и градове и места у које повратници не могу отићи ни један једини дан, и то је један од разлога због чега, како је рекао,  жељених резултата у процесу повратка ни током 2016. године није било.

Министар Јевтић и амбасадор Сјастад су се сложили да сарадњу између Министарства за заједнице и повратак и Амбасаде Краљевине Норвешке на Косову, која је у протеклом периоду била на веома завидном нивоу, треба наставити и убудуће.

Анђелка Ћуп