Dalibor Jevtić: Nije trenutak za teške reči

Фото: Министарство за заједнице и повратак

Фото: Министарство за заједнице и повратак

Na sastanku ministra za povratak i zajednice u Vladi Kosova, Dalibora Jevtića i ambasadora Kraljevine Norveške u Prištini, rečeno je da vladavina prava, mir i tolerancija moraju nadvladati svaki politički interes.

Ministar za zajednice i povratak, Dalibor Jevtić i ambasador Kraljevine Nirveške u Prištini, Per Strand Sjastad, razgovarali su o trenutnoj političkoj situaciji na Kosovu i o problemima zbog kojih je povratak raseljenih simboličan, saopšteno je iz Informativne službe Ministartsva za povratak i zajednice Vlade Kosova.

Jevtić je ambasadoru Sjastadu predočio da je trenutna situacija na Kosovu veoma složena i da bi u što skorije vreme, kako je rekao, uz pomoć međunarodne zajednice  trebalo smiriti tenzije, jer se jedino na taj način može stvoriti bolje okruženje i povoljni uslovi za život za sve narode koji na ovim prostorima žive.

Foto: Ministarstvo za zajednice i povratak

„Nije ovo trenutak u kome će se koristiti retorika sukobljavanja, niti je ovo vreme u kome treba da se izgovaraju teške reči od strane bilo kog političara. Od takve retorike i teških reči niko neće imati koristi, a sa druge stgrane mogu ispaštati obični građani. Vladavina prava i zakona, mir i toleancija, to je ono što mora da nadvlada svaki politički interes,“ rekao je između ostalog ministar za povratak.

Kada je u pitanju povratak raseljenih, Jevtić je istakao da je bezbednosna situacija u pojedinim mestima gde povratnici žive, zabrinjavajuća, jer često imamo napade na povratnike, koji ostaju u velikom broju slučajeva nekažnjeni, kao i gradove i mesta u koje povratnici ne mogu otići ni jedan jedini dan, i to je jedan od razloga zbog čega, kako je rekao,  željenih rezultata u procesu povratka ni tokom 2016. godine nije bilo.

Ministar Jevtić i ambasador Sjastad su se složili da saradnju između Ministarstva za zajednice i povratak i Ambasade Kraljevine Norveške na Kosovu, koja je u proteklom periodu bila na veoma zavidnom nivou, treba nastaviti i ubuduće.

Anđelka Ćup