Албанским студентима сметала Божићна литургија у храму Христа Спаса

Фото ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Протест испред недовршеног храма Христа Спаса у Приштини, назван „Изложба фотографија ратних злочина Србије почињених на Косову“, демонстранти су завршили оставивши фотографије у снегу око цркве, које су полицајци после њиховог одласка, уклонили. На протесу је било двадесетак студената, преко четрдесет полицајаца и петнаестак новинара.

Храм Христа Спаса у Приштини, не престаје да буде разлог студентских протеста у овом граду. Поново су, двадесетак студената, окупљених око организације „Студентска демократија“ из Урошевца, извели перформанс под називом „Изложба фотографија ратних злочина Србије, почињених на Косову“. Фотографије су покушали да поставе на врата цркве, али им косовски полицајци то нису дозволили.

Фото ГрачаницаОнлајн: Меџид Рамуша

Председник „Студентске демократије“, Меџид Рамуша, рекао је да је разлог њиховог поновног окупљања, служење литургије у цркви на дан Божића ове године, у цркви, која је, како је рекао, „насилнио подигнута и која је  симбол режима балканског касапина, Слободана Милошевића“. Рамуша је прочитао проглас у коме се захтева рушење цркве или промена њене намене, као и забрану уласка свештеницима и монасима да у њу улазе и тиме, како је рекао, провоцирају Албанце. Председник „Студентске демократије“ је такође позвао француске власти да ослободе хитно Рамуша Харадинаја, који је осведочени борац за слободу, а да открију српске криминалце и злочинце, који су још увек на слободи.

„Питамо Владу Косова, зашто нам није дозвољено да завршимо овај симболичан протест, ако је већ дозвољено свештенству да служи литургију у цркви која је саграђена на отетој земљи од универзита. Оваквим акцијама не желимо никога да провоцирамо, већ да покажемо ратне злочине које је Србија починила на Косову“, рекао је Рамуша.

Фото ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Слике на којима су приказани лешеви, запаљене куће, али и групе полицајаца и војника, са српским заставама, као и слике неколико цркава, демонстранти су оставили у снегу испред цркве, наглашавајући да ће њихово уклањање од стране полиције схватити као провокацију.

И секретар „Студентске демократије“, Миљаим Нухиу, запитао се зашто им полиција не дозвољава да окаче слике српских злочина на цркву, изграђену насилно?

“Док се српским свештеницима дозвољава служење литургије, постављам питање, ко смо ми и зашто се нама не дозвољава да овај симболичан протест завршимо како смо и наумили. Наш циљ није да рушимо цркву, већ да оваквим активностима скренемо пажњу на српске злочине на Косову, над Албанцима“, рекао је Нухиу, поручивши да ће, уколико се српским свештеницима и даље буде дозвољавао улазак у цркву, студенти организовати насилне протесте.

Фото ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Храм Христа Спаса је неколико пута био паљен и миниран. 2012. године, косовске власти су донеле одлуку да се храм сруши, међутим, то се није догодило. Свештенство и монаштво, на челу са епископом Епархије рашко – призренске, Теодосијем, очистили су унутрашњот храма и за Божић је први пут у њему служена литургија.

Фото ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Анђелка Ћуп

Save