Albanskim studentima smetala Božićna liturgija u hramu Hrista Spasa

Фото ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн: протести испред храма Христа Спаса

Protest ispred nedovršenog hrama Hrista Spasa u Prištini, nazvan „Izložba fotografija ratnih zločina Srbije počinjenih na Kosovu“, demonstranti su završili ostavivši fotografije u snegu oko crkve, koje su policajci posle njihovog odlaska, uklonili. Na protesu je bilo dvadesetak studenata, preko četrdeset policajaca i petnaestak novinara.

Hram Hrista Spasa u Prištini, ne prestaje da bude razlog studentskih protesta u ovom gradu. Ponovo su, dvadesetak studenata, okupljenih oko organizacije „Studentska demokratija“ iz Uroševca, izveli performans pod nazivom „Izložba fotografija ratnih zločina Srbije, počinjenih na Kosovu“. Fotografije su pokušali da postave na vrata crkve, ali im kosovski policajci to nisu dozvolili.

Foto GračanicaOnlajn: Medžid Ramuša

Predsednik „Studentske demokratije“, Medžid Ramuša, rekao je da je razlog njihovog ponovnog okupljanja, služenje liturgije u crkvi na dan Božića ove godine, u crkvi, koja je, kako je rekao, „nasilnio podignuta i koja je  simbol režima balkanskog kasapina, Slobodana Miloševića“. Ramuša je pročitao proglas u kome se zahteva rušenje crkve ili promena njene namene, kao i zabranu ulaska sveštenicima i monasima da u nju ulaze i time, kako je rekao, provociraju Albance. Predsednik „Studentske demokratije“ je takođe pozvao francuske vlasti da oslobode hitno Ramuša Haradinaja, koji je osvedočeni borac za slobodu, a da otkriju srpske kriminalce i zločince, koji su još uvek na slobodi.

„Pitamo Vladu Kosova, zašto nam nije dozvoljeno da završimo ovaj simboličan protest, ako je već dozvoljeno sveštenstvu da služi liturgiju u crkvi koja je sagrađena na otetoj zemlji od univerzita. Ovakvim akcijama ne želimo nikoga da provociramo, već da pokažemo ratne zločine koje je Srbija počinila na Kosovu“, rekao je Ramuša.

Foto GračanicaOnlajn: protesti ispred hrama Hrista Spasa

Slike na kojima su prikazani leševi, zapaljene kuće, ali i grupe policajaca i vojnika, sa srpskim zastavama, kao i slike nekoliko crkava, demonstranti su ostavili u snegu ispred crkve, naglašavajući da će njihovo uklanjanje od strane policije shvatiti kao provokaciju.

I sekretar „Studentske demokratije“, Miljaim Nuhiu, zapitao se zašto im policija ne dozvoljava da okače slike srpskih zločina na crkvu, izgrađenu nasilno?

“Dok se srpskim sveštenicima dozvoljava služenje liturgije, postavljam pitanje, ko smo mi i zašto se nama ne dozvoljava da ovaj simboličan protest završimo kako smo i naumili. Naš cilj nije da rušimo crkvu, već da ovakvim aktivnostima skrenemo pažnju na srpske zločine na Kosovu, nad Albancima“, rekao je Nuhiu, poručivši da će, ukoliko se srpskim sveštenicima i dalje bude dozvoljavao ulazak u crkvu, studenti organizovati nasilne proteste.

Foto GračanicaOnlajn: protesti ispred hrama Hrista Spasa

Hram Hrista Spasa je nekoliko puta bio paljen i miniran. 2012. godine, kosovske vlasti su donele odluku da se hram sruši, međutim, to se nije dogodilo. Sveštenstvo i monaštvo, na čelu sa episkopom Eparhije raško – prizrenske, Teodosijem, očistili su unutrašnjot hrama i za Božić je prvi put u njemu služena liturgija.

Foto GračanicaOnlajn: protesti ispred hrama Hrista Spasa

Anđelka Ćup

Save