Скендер Хисени: Били смо спремни за све могуће опције

Скендер Хисени

Седници Комисије за унутрашње послове, безбедност и надгледање Косовских безбедносних снага у Скупштини Косова, одржаној јуче, присуствовао је и министар унутрашњих послова, Скендер Хисени, који је поднео извештај о последњим догађајима, везаним за најављени воз Београд – Северна Митровица, који није ушао на територију Косова. Комисија је похвалила рад Косовске полиције, док је Хисени рекао да је полиција била спремна на све могуће опције како би сачувала територијални интегритет и Устав Косова.

Комисија за унутрашње послове, безбедност и надгледање КБС-а, којој је председавао председник Даут Харадинај, расправљала је о безбедносној ситуацији на Косову. Седници је присуствовао и министар унутрашњих послова Скендер Хисени, који је поднео извештај о безбедносној ситуацији на Косову, са посебним освртом на настало стање након најаве уласка путничког воза из Београда у Косовску Митровицу. Како је Хисени рекао, „Косовска полиција је спречила покушај уласка илегалног воза Србије унутар територије Републике Косова“.

Скендер Хисени је такође истакао да је Министарство унутрашњих послова било у непрекидној координацији са Косовском полицијом, како би спречили евентуалне инциденте, који се на срећу нису десили. Он је рекао да је МУП био спреман на све могуће опције.

„МУП је донео одговарајуће одлуке за спровођење закона и Устава Републике Косова, а с друге стране, радио на спречавање могућности настанка било каквог инцидента након настале ситуације. О наведеним одлукама се није поступало ад хок, већ континуирано су се састајали одговарајући владини ресори и договарали активности у случају да тај илегални воз покуша да уђе на територију Републике Косова. Дакле, све претходне активности ишле су у том правцу да се то спречи и да београдске власти не чине више такво провоцирање. Ми смо им слали јасне поруке да је тај воз илегалан и као такав не може ући на територији Косова, јер за ту железничку линију није дата дозвола и као такав био је илегалан“, нагласио је Хисени, позивајући на обазрисвост, јер како је рекао, Србија у међувремену може покушати поновно стварање оваквих инцидентних ситуација у наредних 3 – 4 месеца.

На крају се министар унутрашњих послова Косова осврнуо и на хапшење Рамуша Харадниаја у Француској, по потерници Републике Србије, оцењујући то као неприхватљив чин.

Подсећамо, најављени воз на релацији Београд – Коосвска Митровица, заустављен је на железничкој станици у Рашкој, због ако је речено из Владе Србије, могућности минирања пруге и најава из Косовске полиције да ће бити ухапшени путници и машиновођа. Воз је у Београд враћен по наређењу премијера Србије, Александра Вучића.

 

Анђелка Ћуп