fbpx

Skender Hiseni: Bili smo spremni za sve moguće opcije

Скендер Хисени

Скендер Хисени

Sednici Komisije za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje Kosovskih bezbednosnih snaga u Skupštini Kosova, održanoj juče, prisustvovao je i ministar unutrašnjih poslova, Skender Hiseni, koji je podneo izveštaj o poslednjim događajima, vezanim za najavljeni voz Beograd – Severna Mitrovica, koji nije ušao na teritoriju Kosova. Komisija je pohvalila rad Kosovske policije, dok je Hiseni rekao da je policija bila spremna na sve moguće opcije kako bi sačuvala teritorijalni integritet i Ustav Kosova.

Komisija za unutrašnje poslove, bezbednost i nadgledanje KBS-a, kojoj je predsedavao predsednik Daut Haradinaj, raspravljala je o bezbednosnoj situaciji na Kosovu. Sednici je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Skender Hiseni, koji je podneo izveštaj o bezbednosnoj situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtom na nastalo stanje nakon najave ulaska putničkog voza iz Beograda u Kosovsku Mitrovicu. Kako je Hiseni rekao, „Kosovska policija je sprečila pokušaj ulaska ilegalnog voza Srbije unutar teritorije Republike Kosova“.

Skender Hiseni je takođe istakao da je Ministarstvo unutrašnjih poslova bilo u neprekidnoj koordinaciji sa Kosovskom policijom, kako bi sprečili eventualne incidente, koji se na sreću nisu desili. On je rekao da je MUP bio spreman na sve moguće opcije.

„MUP je doneo odgovarajuće odluke za sprovođenje zakona i Ustava Republike Kosova, a s druge strane, radio na sprečavanje mogućnosti nastanka bilo kakvog incidenta nakon nastale situacije. O navedenim odlukama se nije postupalo ad hok, već kontinuirano su se sastajali odgovarajući vladini resori i dogovarali aktivnosti u slučaju da taj ilegalni voz pokuša da uđe na teritoriju Republike Kosova. Dakle, sve prethodne aktivnosti išle su u tom pravcu da se to spreči i da beogradske vlasti ne čine više takvo provociranje. Mi smo im slali jasne poruke da je taj voz ilegalan i kao takav ne može ući na teritoriji Kosova, jer za tu železničku liniju nije data dozvola i kao takav bio je ilegalan“, naglasio je Hiseni, pozivajući na obazrisvost, jer kako je rekao, Srbija u međuvremenu može pokušati ponovno stvaranje ovakvih incidentnih situacija u narednih 3 – 4 meseca.

Na kraju se ministar unutrašnjih poslova Kosova osvrnuo i na hapšenje Ramuša Haradniaja u Francuskoj, po poternici Republike Srbije, ocenjujući to kao neprihvatljiv čin.

Podsećamo, najavljeni voz na relaciji Beograd – Koosvska Mitrovica, zaustavljen je na železničkoj stanici u Raškoj, zbog ako je rečeno iz Vlade Srbije, mogućnosti miniranja pruge i najava iz Kosovske policije da će biti uhapšeni putnici i mašinovođa. Voz je u Beograd vraćen po naređenju premijera Srbije, Aleksandra Vučića.

 

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: