Данас је Свети Јован Крститељ

Фото: ГрачаницаОнлајн

Српска православна црква и верници данас славе Светог Јована Крститеља. Ово је празник посвећен светитељу и пророку који је на реци Јордану крстио Исуса Христа, због чега се и назива Крститељ.

Свети Јован Крститељ је слава која се после Никољдана, Аранђеловдана и Ђурђевдана највише поштује и слави код Срба.

Фото: ГрачаницаОнлајн

У манастиру Грачаница данас је служена празнична литургија после које су свештеници пререзали славске колаче. Безмало 50 домаћинстава у Грачаници прославља Светог Јована Крститеља као своју крсну славу, а пресецање славских колача обављала су двојица свештеника.

Празник Свети Јован Крститељ ког 20. јануара слави Српска православна црква, посвећен је Исусовом рођаку, познатом као Јован Претеча. Јован се зове Крститељ, јер је, по верском учењу, крстио Исуса Христа, а Претеча зато што је најављивао Христов долазак.

Јован је у реци Јордану крштавао свакога ко се покајао и он је пример чврсте и непоколебљиве вере, поштења, одважности и истинољубивости. То је и био узрок његовог страдања, јер је јавно говорио о неморалу и блуду цара Ирода, који је живео у греху са својом снахом Иродијадом, мајком Саломе.

Јован је убијен за време краља Јудеје Ирода који је наредио да се пророку одсече глава. У народу постоји обичај да се људи на Јовањдан братиме и куме, јер се Јован сматра узором карактера и поштења.

Свети Јован се празнује више пута у години: 7. јула – Ивањдан – рођење Светог Јована, 11. септембра – Усековање главе и 6. октобра када се обележава светитељево зачеће.

Верници, било православци или католици, врло често дају Јованово име својој деци. Православци славе крсну славу светог Јована, а католици обично славе имендан.