Danas je Sveti Jovan Krstitelj

Фото: ГрачаницаОнлајн

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Svetog Jovana Krstitelja. Ovo je praznik posvećen svetitelju i proroku koji je na reci Jordanu krstio Isusa Hrista, zbog čega se i naziva Krstitelj.

Sveti Jovan Krstitelj je slava koja se posle Nikoljdana, Aranđelovdana i Đurđevdana najviše poštuje i slavi kod Srba.

Foto: GračanicaOnlajn

U manastiru Gračanica danas je služena praznična liturgija posle koje su sveštenici prerezali slavske kolače. Bezmalo 50 domaćinstava u Gračanici proslavlja Svetog Jovana Krstitelja kao svoju krsnu slavu, a presecanje slavskih kolača obavljala su dvojica sveštenika.

Praznik Sveti Jovan Krstitelj kog 20. januara slavi Srpska pravoslavna crkva, posvećen je Isusovom rođaku, poznatom kao Jovan Preteča. Jovan se zove Krstitelj, jer je, po verskom učenju, krstio Isusa Hrista, a Preteča zato što je najavljivao Hristov dolazak.

Jovan je u reci Jordanu krštavao svakoga ko se pokajao i on je primer čvrste i nepokolebljive vere, poštenja, odvažnosti i istinoljubivosti. To je i bio uzrok njegovog stradanja, jer je javno govorio o nemoralu i bludu cara Iroda, koji je živeo u grehu sa svojom snahom Irodijadom, majkom Salome.

Jovan je ubijen za vreme kralja Judeje Iroda koji je naredio da se proroku odseče glava. U narodu postoji običaj da se ljudi na Jovanjdan bratime i kume, jer se Jovan smatra uzorom karaktera i poštenja.

Sveti Jovan se praznuje više puta u godini: 7. jula – Ivanjdan – rođenje Svetog Jovana, 11. septembra – Usekovanje glave i 6. oktobra kada se obeležava svetiteljevo začeće.

Vernici, bilo pravoslavci ili katolici, vrlo često daju Jovanovo ime svojoj deci. Pravoslavci slave krsnu slavu svetog Jovana, a katolici obično slave imendan.