ГИОР са партнерима у студијској посети косовским институцијама

ГИОР: Газменд Салијевић

У организацији Грачаничке иницијативе за одрживи развој (ГИОР), представници 12 невладиних организација, посетили су косовске институције које се баве мањинским правима. У Конститутивном већу за заједнице, представнике српских, албанских и ромских организација, примио је председавајући већа, Газменд Салијевић. Салијевић је упознао госте са функционисањем Саветодавног већа за заједнице, са његовим овлашћењима и начином избора његових чланова.

„У овом Већу имамо представнике свих заједница на Косову, имамо пет представника српске заједнице, по троје представника из бошњачке и турске, по двоје из ромске, ашкалијске и египћанске, такође по двоје из горанске, црногорске и хрватске заједнице, као и представнике осталих институција које се баве питањима заједница. Веће има саветодавну улогу, улогу да саветује релевантне механизме на нивоу Косова и састављено је од пет радних група, које се баве питањиам важним за све заједнице на Косову“, рекао је Салијевић, истакавши да се сви закони, пре него што оду у Скупштину Косова на разматрање, прослеђују  Светодавном већу, чији чланови могу да ставе примедбе и препоруке на предлоге закона и законских аката.

ГИОР: Бранимир Стојановић

Заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић, такође је био домаћин представницима цивилног сектора, упознавши их са напорима чланова његовог кабинета да све заједнице на Косову имају једнака права. Стојановић је такође рекао да је веома важно умрежавање припадника заједница, а посебно Срба. Заменик премијера Косова је истакао и потребу да се невладине организације више баве социјалним питањима, јер на Косову има много старачкиих домаћинстава, посебно припадника мањинских заједница, о којима институције не воде довољно рачуна.

„Један од механизама како да мотивишемо младе и како да их задржимо овде, јесте да их укључимо да раде у тим социјалним програмима и да помажу онима којима је помоћ најпотребнија. Али нама је проблем што немамо невладине организације које имају лиценцу да то спроведу, мислим на јавне радове, за геренто домаћице и слично. Важно је да се што више организација лиценцира за те послове, да се умреже и да заједнички наступимо како бисмо помогли нашим угроженим суграђанима“, нагласио је Стојановић.

ГИОР: Иван Томић и Славиша Младеновић

Директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић и повереник за језике, Славиша Младеновић, упознали су госте са радом Канцеларије за заједнице, односно Канцеларије повереника за језике. Томић и Младеновић су истакли да се труде колико је у њиховој моћи, да сви грађани Косова осете да су равноправни.

Чланови мултиетничке невладине организације „Демократија плус“ из Приштине, такође су угостили своје колеге из различитих делова Косова и упознали их са својим активностима.

ГИОР је ову студијску посету организовао у оквиру пројекта „Изградја капацитета локалних невладиних организација за очување културног наслеђа и поштовање мањинских права“. Пројекат је подржао програм УСАИД-а „Унапредимо Косово заједно“. Претходно су представници 12 невладиних организација из партнерских општина: Пећ, Клина, Вучитрн, Ново Брдо, Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот, Лепосавић,  Северна  Митровица и Штрпце,  похађали и успешно завршили четири тродневна семинара, на којима су обучавани како да повећају капацитете својих организација за очување културног наслеђа и поштовање мањинских права, са посебним акцентом на поштовање Закона о употреби језика.

Анђелка Ћуп