fbpx

Hašim Tači: Dijalog je u završnoj fazi

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Predsednik Kosova, Hašim Tači, posle povratka iz Brisela, održao je u Prištini konferenciju za medije, na kojoj je govorio o jučerašnjem sastanku između delegacija Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije. Tači je rekao da je obaveza svih da predano rade na očuvanju mira, a da je prištinska delegacija na sastanku u Briselu zatražila od delegacije Beograda da prestane sa postupcima koji dovode do destabilizacije političke i bezbednosne situacije na Kosovu.

“Mislim da su se obe strane sporazumele da je neophodno spustiti tenzije i da se svi zajedno ozbiljnije posvetimo dijalogu. Postignut je i dogovor da sastanke na visokom političkom nivou intenziviramo. Mi kao predstavnici Kosova, spremni smo da damo maksimalno konstruktivni doprinos u tome”, rekao je Tači, dodavši da je ovo “završna faza dijaloga i uspostavljanja normalizacije odnosa ozmeđu dve države.”

“U ovoj završnoj fazi procesa normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, ja se nadam da ćemo uz pomoć posrednice, gđe Federike Mogerini, moći da pregovaramo i da postignemo konačni politički dogovor o pomirenju i recipročnoj saradnji između dve države”, zaključio je Tači i naglasio da je dogovor garancija za mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i garancija za neometani proces integracije Kosova u međunarodne organizacije, sa posebnim naglaskom na EU i NATO.


Podsećamo da su beogradski mediji objavili između ostalog, da je premijer Srbije, Aleksandar Vučić u jučerašnjim razgovorima sa Prištinom zatražio od Federike Moderini da javno reaguje i osudi neprofesionalno i neodgovorno ponašanje albanske strane. Takođe, visoka predstavnica Evropske unije, Federika Mogerini je posle sastanka izrazila „žaljenje što sve strane u dijalogu“ nisu poštovale dogovor sa sinoćnjeg sastanka u Briselu, ne pominjući na koju stranu misli, saopštila je njena predstavnica za štampu, Maja Kocijančić.

 

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: