Хашим Тачи: Дијалог је у завршној фази

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Председник Косова, Хашим Тачи, после повратка из Брисела, одржао је у Приштини конференцију за медије, на којој је говорио о јучерашњем састанку између делегација Београда и Приштине уз посредовање Европске уније. Тачи је рекао да је обавеза свих да предано раде на очувању мира, а да је приштинска делегација на састанку у Бриселу затражила од делегације Београда да престане са поступцима који доводе до дестабилизације политичке и безбедносне ситуације на Косову.

“Мислим да су се обе стране споразумеле да је неопходно спустити тензије и да се сви заједно озбиљније посветимо дијалогу. Постигнут је и договор да састанке на високом политичком нивоу интензивирамо. Ми као представници Косова, спремни смо да дамо максимално конструктивни допринос у томе”, рекао је Тачи, додавши да је ово “завршна фаза дијалога и успостављања нормализације односа озмеђу две државе.”

“У овој завршној фази процеса нормализације односа између Косова и Србије, ја се надам да ћемо уз помоћ посреднице, гђе Федерике Могерини, моћи да преговарамо и да постигнемо коначни политички договор о помирењу и реципрочној сарадњи између две државе”, закључио је Тачи и нагласио да је договор гаранција за мир и стабилност на Западном Балкану и гаранција за неометани процес интеграције Косова у међународне организације, са посебним нагласком на ЕУ и НАТО.


Подсећамо да су београдски медији објавили између осталог, да је премијер Србије, Александар Вучић у јучерашњим разговорима са Приштином затражио од Федерике Модерини да јавно реагује и осуди непрофесионално и неодговорно понашање албанске стране. Такође, висока представница Европске уније, Федерика Могерини је после састанка изразила „жаљење што све стране у дијалогу“ нису поштовале договор са синоћњег састанка у Бриселу, не помињући на коју страну мисли, саопштила је њена представница за штампу, Маја Коцијанчић.

 

Анђелка Ћуп