Savez kosovskih Srba se vratio „kući“

Фото ГрачаницаОнлајн: Слободан Петровић и Бојан Стојановић

Фото ГрачаницаОнлајн: Слободан Петровић и Бојан Стојановић

Savez kosovskoh Srba (SKS) je ujedinjenjem sa Samostalnom libernalnom strankom (SLS) od danas prestao da postoji kao samostalni politički subjekat na Kosovu. Ujedinjenje SKS-a u SLS-a, obavljeno je simbolično na jedanaesti rođendan SLS-a, potpisivanjem sporazuma u sedištu stranke u Gračanici.

Slobodan Petrović i Bojan Stojanović potpisali su sporazum, na osnovu kojeg se Savez kosovskih Srba, čiji je Stojanović lider, integriše u Samostalnu liberalnu stranku Slobodana Petrovića. Do integracije SKS-a u SLS, došlo je zbog zajednickih nastupa na političkoj sceni i objedinjavanju ukupnih resursa u politickom delovanju, a u cilju podizanja kvaliteta života svih građana na Kosovu, naglašeno je u tekstu zajednickog sporazuma.

Većina članova Saveza kosovskih Srba nekada su bili članovi, a neki od njih i osnivači SLS-a, tako da je ovo, po rečima Bojana Stojanovića, na neki način povratak kući.

Foto GračanicaOnlajn: Bojan Stojanović

„Pre jedanaest godina je ovako počelo, a sada mislim da idemo još bolje i još jače. Mislim da treba da budemo svi zajedno ponosni na naš rad.Ovo nije nova priča, ovo je događaj, kada smo se nedvosmisleno svi opet vratili kući, onoj kući koju smo sami zajedno gradili kroz dugi niz godina. Deset godina je zaokruženo, pred nama je novih deset i neka ovo bude simbolika za bolje sutra, jer mislim da smo morali da budemo odgovorni i da smo morali opet da preuzmemo svoj život u svoje ruke, kao što smo to uradili pre jedanaest godina, jer mislim da ima još puno posla“, rekao je Stojanović, naglasivši da je sada SLS, jedno srce i jedna porodica,čiji su najveći neprijatelji siromaštvo, loša ekonomska situacija, nerazvijenost, život u ruralnim sredinama i život bez perspektive.

Iako prilikom osnivanja Samostalna liberalna stranka nije bila mnogo velika po broju članova, bila je velika po ideji, a to dokazuje njen opstanak i pored mnogih problema i političkih previranja, istakao je predsednik SLSa, Slobodan Petrović, dodavši da je „odgovornost bila zvezda vodilja liberala“ uz obećanje građanima da će „kao i do sada, raditi u njihovom interesu“. Doprinosom srpskih predstavnika u ksoovskim institucijama, Petrović nije zadovoljan.

Foto GračanicaOnlajn: Slobodan Petrović

„Svedoci smo da smo mnogo više očekivali od naših predstavnika koje imamo u institucijama, a ne izuzimam tu ni sebe, jer sam njihov deo. Naravno, svako nosi svoju odgovornost i mi kao odgovorni ljudi želimo da kažemo i kada nešto nije dobro. S druge strane, ovde su svi dobrodošli, jer kako smo rekli i ja i Stojanović, ovo je i njihova kuća“, kazao je Petrović, uz konstataciju da će rad svih koji učestvuju u političkom životu, oceniti građani na izborima i najavivši već sledeće nedelje još prelazaka u Samostalnu liberalnu stranku određenih političkih stranaka i grupacija, kao i udruženja građana.

Na novinarsko pitanje, da li je ovo početak predizborne kampanje, Bojan Stojanović je odgovorio da je SLS u kampanji već jedanaest godina, kao ozbiljna politička partija:

„Sve ono što radite svakoga dana, predstavlja kampanju i pripremu za neke buduće izbore“.

Foto GračanicaOnlajn: SLS

Podsećamo, SLS je fomirana tačno pre jedanaest godina, danas ima, kako nam je potvrđeno u stranci, više od 9.000 članova, a na kosovskim parlamentarnim izborima, učestvovala je prvi put 2007. godine, osvojivši 3 poslanička mesta. Već 2010. godine, na sledećim izborima, pod sloganom „Svoj život u svoje ruke“, osvajaju 8 poslaničkih mesta. Od osnivanja do danas, stranka je aktivna na kosovskoj političkoj sceni. U vreme učešća SLS-a u kosovskim institucijama, proglašena je nezavisnost Kosova, na sednici Skupštine Kosova, na kojoj nisu prisusvovali poslanice te stranke.

Amnđelka Ćup