Софтвери за превођење у 12 косовских општина

Фото ГрачаницаОнлајн: Унапредимо Косово заједно

Софтвери за превођење, акциони планови за спровођење Закона о употреби језика, двојезични натписи у општинама и модеран механизам за жалбе, резултати су пројекта „Подршка напорима Канцеларије повереника за језике зарад унапређења спровођења Закона о употреби језика у партнерским општинама“, који је спровела Невладина организација „Комуникација за развој друштва (ЦСД) уз подршку програма УСАИД-а „Унапредимо Косово заједно“. О пројекту су на завршној конференцији говорили: директорка програма УСАИД-а „Унапредимо Косово заједно“, Ејми Денкенбергер; повереник за језике, Славиша Младеновић; заменик градоначелника Грачанице, Себастијан Шерифовић и директор ЦСД-а, Иван Николић.

Закључак завршне конференција у оквиру пројекта „Подршка напорима Канцеларије повереника за језике зарад унапређења спровођења Закона о употреби језика у партнерским општинама програма УСАИДа, Унапредимо Косово заједно“, одржане уз присуство тридесетак запослених у локалним самоуправама, у којима се пројекат спроводио, јесте да би овакве пројекте требало наставити. Иако је пројекат успешно завршен, потребно га је проширити и на остале косовске општине, као и на централне институције, како би се Закон о употреби језика спроводио на читавој територији Косова.

Фото ГрачаницаОнлајн: Ејми Денкенбергер

Директорка програма УСАИДа „Унапредимо Косово заједно“, Ејми Денкенбергер, рекла је да је програм на чијем је челу, радио са службеницима косовских општина, како би пружали услуге свим грађанима, а не само већини, а да је пројекат који је спроведен са Канцеларијом повереника за језике и ЦСД-ом, изузетно користан за све на Косову.

„Ја мислим да је посао који смо обавили са повереником за језике и са ЦСД-ом, изузетно важан, практичан и конкретан и надам се да је користан за све и да пружа услуге свима, односно да даје упутства како да се поштује Закон о употреби језика на Косову. ЦСД је урадио овај посао на најбољи могући начин“, истакла је Ејми Денкенбергер.

Канцеларија повереника за језике, и поред малог буџета и са мало запослених, има иза себе конкретне резултате. По речима повереника за језике, Славише Младеновића, свакодневно се ситуација са спровођењем Закона о употреби језика полако побољшава, мада је то далеко од задовољавајућег, али овај пројекат је допринео конкретним резултатима том побољшању.

Фото ГрачаницаОнлајн: Славиша Младеновић

„Најреалнију слику о стању језичких политика у општинама, добили смо на основу извештаја ЦСД-а, који су урадили на основу такозваног „тајног клијента“, што је била једна од активности у оквиру овог заједничког пројекта. Та слика је била далеко лошија од оне коју смо имали, али нам је помогла да реагујемо на прави начин и на основу тога су израђени акциони планови за сваку општину“, рекао је Младеновић.

Општина Грачаница је једина општина на Косову у којој је ромски језик, језик у службеној употреби. Заменик градоначелника, Себастијан Шерифовић, мисли да уколико се не поштује право на језик, нема поштовања ни осталих људских права.

„Увођење ромског језика у службену употребу у Грачаници, није само признавање језика као форме, већ је то и признавање свега кроз шта ти људи, који њиме говоре, пролазе. То је признавање њихове историје, признавање њихових проблема и дискриминације која се врши над тим народом“, рекао је Шерифовић, напоменувши да су и за овај пројекат, изузетно заслужни ЦСД и Канцеларија повереника за језике, наравно у сарадњи са руководством општине Грачаница.

Фото ГрачаницаОнлајн: Себастијан Шерифовић

Табле са двојезичним, а негде и са тројезичним натписима у партнерским општинама, акциони планови за спровођење Закона о употреби језика, софтвери за превођење и модеран систем за жалбе, односно израда мобилне апликације за пријављивање уочених неправилности у примени Закона о употреби језика, резултати су са којима се тим ЦСД-а поноси, рекао је директор организације, Иван Николић.

„На локалном нивоу постоји политичка воља да се Закон о употреби језика спроводи, али осим добре воље постоји пуно препрека. Надамо се да смо овим пројектом помогли да се барем део тих препрека уклони“, каyао је директор ЦСД-а, захваливши се свим учесницима и партнерима, без којих је пројекат било немогуће спровести.

Фото ГрачаницаОнлајн: Иван Николић

Пројекат „Подршка напорима Канцеларије повереника за језике зарад унапређења спровођења Закона о употреби језика у партнерским општинама програма УСАИД-а, Унапредимо Косово заједно“, ЦСД спроводи две године. У 2015. години, одржано је 12 дебата, на којима су таргетирани проблеми у спровођењу Закона о употреби језика у локалним самоуправама, конкретно у 12 општина, које су партнерске програма УСАИДа „Унапредимо Косово заједно, као и предлози за њихово решавање од самих учесника, односно од представника општина. Такође, урађен је јединствени приручник „Водич о правилној примени Закона о употреби језика у локалним самоуправама на Косову“, који је дистрибуиран у општинама. 2016. године, пројекат је проширен и на Севрну Митровицу, Лепосавић и Звечан.

Фото ГрачаницаОнлајн: Унапредимо Косово заједно

Анђелка Ћуп