Б. Стојановић: Јасне гаранције и поштовање коалиционог споразума за повратак у институције

Бранимир Стојановић, Фото: ГрачаницаОнлајн

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић је поновио да представници Срба још увек немају довољно разлога да се врате у косовске инстиуције иако их је премијер Иса Мустафа позвао да то учине.  Стојановић је истакао да очекује још неке састанке после којих ће се, како је навео, врло брзо изаћи са одлуком да ли ће се на Сретење отпочети процес формирања Заједнице српских општина (ЗСО) или ће се сачекати „још мало и дати простора да поводом те теме буде договора на вишем политичком нивоу“.

„Када будемо добили јасне гаранције, када буде било јасно да ће се спровести оно што је најважније у коалиционом споразуму, а то је формирање ЗСО, онда ћемо моћи озбиљно да размишљамо о томе да се вратимо. За сада, чекамо да видимо да ли је позив Исе Мустафе искрен и шта то конкретно значи“, рекао је Стојановић новинарима у Племетини где је присуствовао обележавању Светог Саве.

Прослава СВ. Саве у Племетини, Фото: ГрачаницаОнлајн

Заменик премијера Косова је истакао да ће српски представници, у међувремену, наставити да раде оно што и јесте њихов задатак, „а то је имплемнтација, и Бриселског споразума, али и онога што је коалициони споразум“.

Уједињење Самосталне либералне странке (СЛС) и Савеза косовских Срба (СКС) Стојановић види као ирелевантан догађај.

„Прегруписавање људи који су политички неважни, људи који су рекли шта су имали да кажу, а верујем да су и људи то рекли на неким изборима, као што ће то говорити и на неким наредним изборима, тако да… То је догађај који је за мене ирелевантан“,  оценио је он.

На питање како коментарише чињеницу да премијер Косова Иса Мустафа није прихватио оставку Мирјане Јевтић на место министра за локалну самоуправу, Стојановић је рекао:

Пре свега, што се тиче ситуације коју имамо са именованима људи који су ту, по мом мишљењу, залутали, то ће бити исправљено и ту нема дилеме, само је питање времена када ће се то реализовати. Уколико неко жели са нама да гради партнерски однос, а ту мислим на албанске политичаре, они ће морати да поштују одлуке наших партијских органа, одлуке Српске листе и када и уколико будемо донели одлуку да се вратимо, сигурно ће врло брзо да буду решене дилеме око тога ко је министар, ко је заменик министра и ко је на којој позицији“, појаснио је Стојановић.

Новинаре је занимало и како заменик косовског премијера Бранимир Стојановић оцењује оставку  Александра Јаблановића, доскорашњег државног секретара у Министарству за рад, борачка и социјална питања Републике Србије, те како коментарише Јаблновићеве оптужебе на његов рачун.

„За то што им се десило и те оставке које су поднели, наш народ има једну лепу изреку:  Сам пао, сам се утепао. Како су водили политику, како су радили, тако су и завршили. Наша је обавеза да бринемо о овом народу, да будемо одговорни, да се бавимо озбиљним послом, а не тим и таквим политиканством. Они који то буду радили, трају, али кратко, као што смо видели“, закључио је Стојановић.

Заменик косовског премијера Бранимир Стојановић пристуствовао је данас у Племетини код Обилића обележавању школске славе.

А.Ћ – И.М.