Ученици Основне школе „Свети Сава“ у Племетини добили четири нове учионице

Фото:ГрачаницаОнлајн

Основна школа „Свети Сава“ из Племетине, за свој имендан је добила четири нове учионице. Изградњу потпуно новог дела школе, финансирала је Канцеларија за заједнице  Владе Косова.

Школску славу и Дан школе, ученици и наставници Основне школе „Свети Сава“ у Племетини, прославили су резањем славског колача и уз богат културно-уметнички програм који су сами припремили. Најбољи ученици су награђени књигама, а школа је за двадесет шести рођендан добила четири нове учионице.

Резање славског колача и богат културно уметнички програм, Фото: ГрачаницаОнлајн

„Свети Сава нас је уврстио у оне народе који стреме ка савршенству и поштењу“, нагласио је у пригодној беседи месни парох, после резања славског колача, позивајући Србе да остану на путу Светог Саве, да се образују и да буду сложни.

Директор школе „Свети Сава“ у Племетини, Зоран Милуновић, рекао је да је ова школа прошла кроз многа искушења, али да је упркос свему опстала:

„Данас имамо скоро 300 ђака, тачније 292, а у нашој згради наставу похађају и ученици Медицинске и Економске школе. Зато су нам ове нове четири учионице биле неопходне, а планови су нам да реновирамо и стари део зграде, да оградимо и уредимо двориште. Из наше школе, изашло је много успешних појединаца, којима се поносимо“.

Резању славског колача и светосавској приредби у Племетини, присуствовали су и заменик косовског премијера, Бранимир Стојановић и директор Канцеларије за питања заједница, Иван Томић.

Свети Сава је, поред деце, наше највеће наслеђе и богатство, нагласио је Бранимир Стојановић:

“ Желим да се пре свега захвалим вашим родитељима што су храбри, што вас рађају, што вас чувају, што се и даље боре да овако лепа слика траје на овом нашем месту и да још дуго година ово буде наше место захваљујући вама. А ми, чији је посао да вам живот учинимо бољим, можемо само да настављамо да се трудимо да свакога дана, свакога месеца и сваке године понешто урадимо за вас”.

Иван Томић, директор Канцеларије за заједнице, обећао је да ће  српски представници у косовским институцијама урадити све што је у њиховој моћи, како би деци на Косову обезбедили боње услове за рад, а самим тим и лепшу будућност.

“Канцеларија за питања заједница, у сарадњи са Кабинетом заменика премијера је као део „Нашег плана“, протекле године финансирала изградњу анекса школе у Племетини. Вредност пројекта је 60 000 евра. Општина Обилић је учествовала са 10%, а пројекат је спроведен преко ИОМ-а (Међународне организације за миграције)“, рекао је Томић, додавши:  „Растко Немањић је управо неко ко је читав свој живот посветио образовању, ширењу вере, традиције и културе, тако да верујем да су сви Срби са Косова и Метохије, наследници Светога Саве и да сви заједно настојимо да ширимо културу, веру и традицију”.

Фото: ГрачаницаОнлајн

За овогодишњи дан Светог Саве, ученицима у Племетини и  Црквеној Водици, Стојановић и Томић су уручили и 770 пакетића са слаткишима.

Анђелка Ћуп