Učenici Osnovne škole „Sveti Sava“ u Plemetini dobili četiri nove učionice

Фото:ГрачаницаОнлајн

Osnovna škola „Sveti Sava“ iz Plemetine, za svoj imendan je dobila četiri nove učionice. Izgradnju potpuno novog dela škole, finansirala je Kancelarija za zajednice  Vlade Kosova.

Školsku slavu i Dan škole, učenici i nastavnici Osnovne škole „Sveti Sava“ u Plemetini, proslavili su rezanjem slavskog kolača i uz bogat kulturno-umetnički program koji su sami pripremili. Najbolji učenici su nagrađeni knjigama, a škola je za dvadeset šesti rođendan dobila četiri nove učionice.

Rezanje slavskog kolača i bogat kulturno umetnički program, Foto: GračanicaOnlajn

„Sveti Sava nas je uvrstio u one narode koji streme ka savršenstvu i poštenju“, naglasio je u prigodnoj besedi mesni paroh, posle rezanja slavskog kolača, pozivajući Srbe da ostanu na putu Svetog Save, da se obrazuju i da budu složni.

Direktor škole „Sveti Sava“ u Plemetini, Zoran Milunović, rekao je da je ova škola prošla kroz mnoga iskušenja, ali da je uprkos svemu opstala:

„Danas imamo skoro 300 đaka, tačnije 292, a u našoj zgradi nastavu pohađaju i učenici Medicinske i Ekonomske škole. Zato su nam ove nove četiri učionice bile neophodne, a planovi su nam da renoviramo i stari deo zgrade, da ogradimo i uredimo dvorište. Iz naše škole, izašlo je mnogo uspešnih pojedinaca, kojima se ponosimo“.

Rezanju slavskog kolača i svetosavskoj priredbi u Plemetini, prisustvovali su i zamenik kosovskog premijera, Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za pitanja zajednica, Ivan Tomić.

Sveti Sava je, pored dece, naše najveće nasleđe i bogatstvo, naglasio je Branimir Stojanović:

“ Želim da se pre svega zahvalim vašim roditeljima što su hrabri, što vas rađaju, što vas čuvaju, što se i dalje bore da ovako lepa slika traje na ovom našem mestu i da još dugo godina ovo bude naše mesto zahvaljujući vama. A mi, čiji je posao da vam život učinimo boljim, možemo samo da nastavljamo da se trudimo da svakoga dana, svakoga meseca i svake godine ponešto uradimo za vas”.

Ivan Tomić, direktor Kancelarije za zajednice, obećao je da će  srpski predstavnici u kosovskim institucijama uraditi sve što je u njihovoj moći, kako bi deci na Kosovu obezbedili bonje uslove za rad, a samim tim i lepšu budućnost.

“Kancelarija za pitanja zajednica, u saradnji sa Kabinetom zamenika premijera je kao deo „Našeg plana“, protekle godine finansirala izgradnju aneksa škole u Plemetini. Vrednost projekta je 60 000 evra. Opština Obilić je učestvovala sa 10%, a projekat je sproveden preko IOM-a (Međunarodne organizacije za migracije)“, rekao je Tomić, dodavši:  „Rastko Nemanjić je upravo neko ko je čitav svoj život posvetio obrazovanju, širenju vere, tradicije i kulture, tako da verujem da su svi Srbi sa Kosova i Metohije, naslednici Svetoga Save i da svi zajedno nastojimo da širimo kulturu, veru i tradiciju”.

Foto: GračanicaOnlajn

Za ovogodišnji dan Svetog Save, učenicima u Plemetini i  Crkvenoj Vodici, Stojanović i Tomić su uručili i 770 paketića sa slatkišima.

Anđelka Ćup