Сенћани на Савиндан одушевили публику у Грачаници

Фото: ГрачаницаОнлајн

Дугим аплаузом и овацијама награђени су глумци ансамбла камерне сцене „Мирослав Антић“ из Сенте који су пред публиком у Грачаници извели представу „Је ли било кнежеве вечере“, у режији Дејана Цицмиловића, а по тексту Виде Огњеновић.

Део из представе „Је ли било кнежеве вечере“, Фото:ГрачаницаОнлајн

Глумачки ансамбли из Сенте један је од најрепрезентативнијих аматерских позоришних ансамбала, не само у северној српској покрајини, већ и у ужој Србији, који се храбро хвата у коштац и са најзахтевнијим позоришним комадима.

„Је ли било кнежеве вечере“ Виде Огњеновић, управо је један од захтевнијих текстова за који је ауторка својевремено и добила Стеријину награду. Огњеновићева је изјавила да је била изненађена квалитетом представе, као и сазнањем да се један аматерски ансамбл ухватио у коштац са оваквим делом.

Ауторка у овом комаду казује о намери највећих српских политичара, с краја 19. века, да петстоту годишњицу Косовске битке обележе реконструкцијом приче о “кнежевој вечери”, узалудно трагајући за особом која ће изигравати Вука Бранковића. Представа успут разобличава митоманско родољубље као ману српског менталитета. Прича нас води у Нови Сад у коме су се окупиле многе историјске личности тог времена: Иларион Руварац, Јаша Томић, Лаза Дунђерски, Светозар Милетић.

„Представа је настала поводом јубилеја 30 година камерне сцене „Мирослав Антић“ у Сенти. Имала је  близу 20 извођења на фестивалима у земљи и иностранству и углавном је одлично прихваћена од публике“, каже редитељ Дејан Цицмиловић.

Глумачки ансамбла из Сенте отказао је представу у призренској Богословији иако су је огранизатори најавили за 28. јануар.

И.М.