Шпенд Ахмети: Сви грађани Косова би требало да се боре за очување културног наслеђа

Фото ГрачаницаОнлајн: Шпенд Ахмети

Агенција за развој Уједињених нација (УНДП), тренутно спроводи пројекат под називом називом „Изградња поверења заштитом културног наслеђа на Косову“, који финасира канцеларија Европске уније на Косову. Пројекат се спроводи у пет општина, а на једној од радионица, учесницима пројекта се обратио и градоначелник Приштине, Шпенд Ахмети, који је рекао да је борба за очување културног наслеђа један вид рата, у коме би, без обзира на националну припадност, требало да учествују сви људи који желе да сачувају историју и киултурно богатство.

„Деведесетих година смо наследили Косово у једном стању и обавеза је да ове генерације оставе нешто новим генерацијама. Ту мислим на културно наслеђе, првенствено. Када се бавимо овом темом, углавном се ту умешају међуетнички односи. Због тога ја критикујем и ОЕБС и УНДП, јер ми се не свиђа реч мултиетничност, наравно, не због разлога на који ви мислите. Не свиђа ми се та реч, јер ме мултиетничност некако подсећа на племена. Све док међусобно не радимо и не сарађујемо, не можемо говорити о многим карактеристикама које нас разликују од племена, јер ми смо данас, или би тако требало да буде, људи који верују у унивезалне принципе, у оно што је лоше или добро и шта треба да заштитимо“, рекао је Шпенд Ахмети у Приштини, обраћајући се средњошколцима и студентима, учесницима радионице, коју је организовао УНДП у оквиру пројекта „Изградња поверења заштитиом културног наслеђа на Коосву“.

Фото ГрачаницаОнлајн

Пројекат под слоганом „Обновити прошлост откривањем наше будућности“, УНДП спроводи у пет општина, у којима се ради на 18 појединачних пројеката на обнови цркава, музеја, гробаља, звоника, џамија, капела, као и на уређењу јавних зелених површина. Више од стотину младих из свих заједница на Косову, старости од 16 до 25 година, дали су своје предлоге за заштиту и промоцију културног наслеђа у општинама: Гњилане, Липљан, Каменица, Урошевац и Ораховац.

Поздрављајући овакве пројекте, први човек општине Приштина, назвао је борбу за очување културног наслеђа, једним видом рата:

„Требало би да се сви потрудимо како бисмо очували оно што су нам генерације оставиле, јер у овом рату нема ни Албанаца, ни Срба, ни католика, нема православаца, Горанаца или Бошњака. У овом рату учествују људи који желе да сачувају историју и културно богатство, да сачувају наше приче. Што нас више има у томе, то су веће шансе да победимо“, казао је Ахмети, скренувши пажњу на дивљу градњу у својој општини која не време није заустављена. Такође, велики број објеката од културног и историјског значаја није сачуван, већ је рушен због непознавања њихових вредности и недовољних активности власти, нагласио је Ахмети, напоменувши да се и на њега врши „огроман притисак да сруши све што је изграђено после Другого светског рата“. Млади људи, којих на Косову има преко 50% од укупног броја становника, по Ахметијевим речима, осим што су огромна политичка снага, јесу и људи који морају да имају нове и напредне идеје, као и да буду носиоци пројеката како да се културно наслеђе, кога на Косову има доста, сачува и заштити.

Фото ГрачаницаОнлајн

Осим општина, у којима се спроводи, Косовске полиције и Министарсва културе, омладине и спорта, партнери у пројекту „Изградња поверења заштитом културног наслеђа на Косову“, који спроводи УНДП, а финансира канцеларија ЕУ на Косову, били су и Министарство за заштиту животне средине и просторно планиранје и Еулекс. Пројекат је вредан 1 560 000 евра.

Анђелка Ћуп