Još nema dogovora oko zida u Mitrovici

Горан Ракић

Sa prištinskom delegacijom nije došlo ni do kakvog dogovora u vezi sa potpornim zidom nadomak glavnog mosta na Ibru, u severnom delu grada, osim da se obe strane suzdrže od zapaljive retorike i jednostranih poteza koji mogu ugroziti čitav proces Briselskog dijaloga.

Ovo je između ostalog, u saopštenju za javnost, istakao Goran Rakić, gradonačelnik severne Mitrovice, reagujući na pisanje prištinskog lista “Koha ditore” u kojem se navodi da je postignut dogovor o rušenju pomenutog zida. Podsećajući i na izjavu gradonačelnika južnog dela Mitrovice, Agima Bahtirija,da će zid na severnoj strani mosta biti srušen u februaru, gradonačelnik Rakić ističe da nije slučajno što provokativna retorika gradonačelnika Bahtirija dolazi dan, dva uoči razgovora u Briselu.

„Poštujući nedavni dogovor Beograda i Prištine u Briselu, a i sam predlog visoke predstavnice EU Federike Mogerini, da se sve strane suzdrže od davanja bilo kakvih zapaljivih izjava, ne želim da komentarišem cilj pomenutih izmišljotina“, navodi Rakić, naglašavajući da ni on, ali ni bilo ko od albanskih političara nema mandat da menja već postignute dogovore Beograda i Prištine u Briselu.

Podsećamo,prištinski mediji su preneli da će lokalna samouprava u severnom delu Kosovske Mitrovice sama organizovati rušenje potpornog zida nadomak mosta na Ibru i da je u pitanju dogovor koji su tokom proteklog vikenda postigli predstavnici kosovske Vlade, lokalne samouprave u severnom delu Kosovske Mitrovice, kao i Kancelarija EU u Prištini,odnosno da je dogovor postignut u tajnosti kako bi sprečio negativne reakcije javnosti.

Sa druge strane, šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu, izjavila je „da se nada da će rešenje u vezi sa zidom ubrzo biti pronađeno“. Apostolova je istakla da bi bila veoma srećna da je rešenje pronađeno i da je dogovor postignut, ali „nažalost, to se nije desilo.“

Anđelka Ćup