Још нема договора око зида у Митровици

Горан Ракић

Са приштинском делегацијом није дошло ни до каквог договора у вези са потпорним зидом надомак главног моста на Ибру, у северном делу града, осим да се обе стране суздрже од запаљиве реторике и једностраних потеза који могу угрозити читав процес Бриселског дијалога.

Ово је између осталог, у саопштењу за јавност, истакао Горан Ракић, градоначелник северне Митровице, реагујући на писање приштинског листа “Коха диторе” у којем се наводи да је постигнут договор о рушењу поменутог зида. Подсећајући и на изјаву градоначелника јужног дела Митровице, Агима Бахтирија,да ће зид на северној страни моста бити срушен у фебруару, градоначелник Ракић истиче да није случајно што провокативна реторика градоначелника Бахтирија долази дан, два уочи разговора у Бриселу.

„Поштујући недавни договор Београда и Приштине у Бриселу, а и сам предлог високе представнице ЕУ Федерике Могерини, да се све стране суздрже од давања било каквих запаљивих изјава, не желим да коментаришем циљ поменутих измишљотина“, наводи Ракић, наглашавајући да ни он, али ни било ко од албанских политичара нема мандат да мења већ постигнуте договоре Београда и Приштине у Бриселу.

Подсећамо,приштински медији су пренели да ће локална самоуправа у северном делу Косовске Митровице сама организовати рушење потпорног зида надомак моста на Ибру и да је у питању договор који су током протеклог викенда постигли представници косовске Владе, локалне самоуправе у северном делу Косовске Митровице, као и Канцеларија ЕУ у Приштини,односно да је договор постигнут у тајности како би спречио негативне реакције јавности.

Са друге стране, шефица Канцеларије Европске уније на Косову, изјавила је „да се нада да ће решење у вези са зидом убрзо бити пронађено“. Апостолова је истакла да би била веома срећна да је решење пронађено и да је договор постигнут, али „нажалост, то се није десило.“

Анђелка Ћуп