Протести на северу Митровице

Фото ГрачаницаОнлајн: Протести на северу Митровице

Ситуација у северном делу Митровице је прилично напета, сазнаје ГрачаницаОнлајн. Тренутно се у близини главног моста на Ибру налази око 200 мештана северног дела града, који су спонтано почели да се окупљају пре неколико сати.

Како сазнајемо, мештани протестују због могућег рушења зида који је изграђен у близини моста.

Градоначелник Северне Митровице, Горан Ракић, раније је изјавио да је зид изграђен у складу са договорима у Бриселу, док званичници из Приштине поручују да ће зид бити срушен јер угрожава слободу кретања. Као и обично, припадници Косовске полиције се налазе у близини моста, а са северне стране је и пункт припадника италијанског КФОРа. За сада нема приметног окупљања Албанаца у јужном делу града.

У исто време, када се одржавају мирни протести мештана северног дела Митровице, српски посланици и градоначелници, путују за Рашку, где је хитно заказан састанак са премијером Србије, Александром Вучићем.

Вучић је пре поласка за Рашку рекао да Србија чини све како би сачувала мир и да у Рашку путује како би “смирио забринуте градоначелнике са севера Косова и Метохије”. Вучић је такође поручио Србима на Косову и Метохији, да могу да буду спокојни. Данас се и председник Србије, Томислав Николић, састао са амбасадорима Русије, Кине и Сједињених Америчких Држава.

 

Анђелка Ћуп