Специјалци штите или „тренирају строгоћу“?

Фото ГрачаницаОнлајн: Косовска полиција

Припадници Специјалне полиције „Росу“, последњих неколико дана патролирају по српским срединама у Метохији, али и око манастира, Девич у околини Србице и Светих Врача у Зочишту.

Специјална јединица Косовске полиције „Росу“ већ неколико дана патролира у Великој Хочи и Ораховцу, али и другим српским срединама јужно од Ибра. Специјалци су учестали своје патролирање и око манастира Девич и Зочиште. По речима Негована Маврића из Велике Хоче, присуство специјалаца, који се могу видети само у вечерњим часовима, узнемирава мештане.

„Мештани су забринути и уплашени, јер до сада нисмо имали сличних ситуација“, каже Маврић.

Бојан Накаламић, власник кафића у Великој Хочи објашњава да овим местом и у суседном Ораховцу у вечерњим сатима патролира по петнаестак специјалаца, који долазе са два џипа и једном полицијском „марицом“.

Фото ГрачаницаОнлајн: Велика Хоча

„За сада нисмо имали никаквих непријатности, а командир полицијске станице у Ораховцу каже да су патроле у склопу појачаних активности“, каже Накаламић.

Како смо сазнали, патроле Специјалне јединица „Росу“, од пре неколико дана патролирају и у Гораждевцу.

У изјави за наш портал, директор Канцеларије за питања заједница, Иван Томић каже да овакве акције Косовске полиције подижу тензије и не доприносе миру.

„Последњих неколико дана имамо прилику да у Гораждевцу видимо дуге цеви које патролирају од сумрака до свитања, што свакако изазива додатну несигурност код грађана“, сматра Томић.

Да је у Гораждевцу Косовска полиција појачала своје присуство, слањем Специјалне јединице „Росу“, потврдио је за ГрачаницуОнлајн и новинар Дарко Димитријевић.

„Појачано је присуство и Косовске полиције, али и припадника КФОР-а. Интервентна јединица је 30. јануара, у центру Гораждевца, наоружана дугим цевима, заустављала свако

возило и легитимисала путнике из Гораждевца, али и околних села који туда пролазе. Ових дана само патролирају, а претходних дана се десило и низ мањих провокација Албанаца који пролазе кроз Гораждевац. Мештани су узнемирени, али их смирује то што је италијански КФОР такође појачао патроле, па је ових дана њихово присуство видљивије на улицама“.

Како наш портал незванично сазнаје из Косовске полиције, мобилне патроле ће бити појачане и у наредним данима.

Анђелка Ћуп