Euleks imenovao 19 sudija Specijalnog suda za ratne zločine

Wikimedia Commons

Euleks je imenovao 19 sudija Specijalnog suda koji će procesuirati osobe obuhvaćene istragom pokrenutom na osnovu izveštaja Dika Martija o zločinima pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova. Prve optužnice očekuju se sredinom godine, a imena potencijalnih optuženika se drže u strogoj tajnosti.

Misija Evropske unije na Kosovu (Euleks) imenovala je ukupno 19 sudija koji će voditi postupke pred Specijalnim sudom za ratne zločine koje su počinili pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, saopštio je Euleks.

Drugi čovek novog suda biće Britanac Kit Rejner, a postavljene su i sudije Specijalnog veća Ustavnog suda.

Sud će procesuirati zločine pripadnika OVK na osnovu istrage koju je vodio specijalni tim istražitelja Klinta Vilijamsona, a prema nalazima iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope, Dika Martija.

Još nije poznato da li će se među optužbama naći i trgovina organima otetih Srba i ostalih nealbanaca. Vilijamson je, u izveštaju nakon trogodišnje istrage, naveo da istražni tim ima saznanja o „ograničenoj“ trgovini organima, ali da nije siguran da su dokazi koje je prikupio održivi na sudu.

Izvor: RTS

Anđelka Ćup