Specijalna plaketa za Katu Grujić iz Donjeg Petriča

Ката Грујић

Ката Грујић

Zlatne i srebrne plakete za “Najplemenitiji podvig godine”, koje tradicionalno, već 54. put dodeljuje dnevni list “Večernje novosti”, uručene su danas u Skupštini grada Beograda. Među pojedincima koji su se u 2016. godini istakli svojim delima, nalazi se i Kata Grujić iz sela Donji Petrič u opštini Klina.

Kata Grujić, dobitnica specijalne plakete za najplemenitiji podvig, jedina je Srpkinja koja je ostala da živi u selu Donji Petrič, u opštini Klina. Od 160 stanovnika Albanaca, po popisu iz 2011. godine, u ovom metohijskom selu nalazi se i njeno ime. Kata Grujić ima 75 godina, narušenog je zdravlja, ali ne želi da napusti svoje selo, iako su je pljačkali već osam puta i svakodnevno trpi pritiske da proda svoju imovinu.

“Mrtvu mogu odavde da me iznesu, ali me ne mogu oterati iz Petriča”, ponavlja baka Kata svima, i komšijama, i političarima i novinarima.

Predsednik žirija za dodelu plaketa za “Najplemenitiji podvig godine”, akademik Matija Bećković, rekao je da su nagrađeni, podvizima koje su počinili prethodne godine postali heroji za sva vremena.

“Srbija ne može propasti dokle god ima takvih heroja”, naglasio je Bećković, a generalni direktor kompanije „Novosti“ Ratko Dmitrović ističe da su nagrađeni junaci, u kojima počiva junaštvo, čast i dobrota.

Zlatna plaketa za najplemenitiji pojedinačni podvig uručena je Davidu Markoviću (19), iz Cerovca kod Smederevske Palanke, koji je vlasniku vratio izgubljenih 700.000 dinara, iako je radio na građevini za dnevnicu od 10 evra. Marković je i danas bez posla. Zlatna plaketa za podvig koji se dodeljuje posthumno, pripala je Draganu Cvetkoviću iz Beograda koji je nestao u virovima Dunava u Rumuniji, pokušavajući da spase život Miroslava Pleška iz Zagreba.

U žiriju za priznanje „Najplemenitiji podvig“, osim Matije Bećkovića i Ratka Dmitrovića, bili su i akademik Dušan Kovačević, glumice Tanja Bošković i Rada Đuričin, sportisti Dejan Bodiroga i Aleksandar Šapić, zamenik načelnika Vojno-medicinske akademije Dragan Dinčić, direktor „Komtrejda“ Veselin Jevrosimović i modni kreator Verica Rakočević.


Za specijalno priznanje “Najplemenitiji podvig”, Katu Grujić iz Donjeg Petriča, predložila je Dragana Zečević, novinarka “Večernjih novosti”.

Kata Grujić i Dragana Zečević

“Baka Kata je stožer opstanka Srba. Ono što je ona preživela, većinu nas bi pokolebalo. Neustrašiva i ponosna, primer je kako se čuva svoj dom i tragovi srpstva na kosovsko-metohijskim prostorima”, rekla je za naš portal Dragana Zečević, obrazlažući zašto je predložila Katu Grujić za ovo priznanje.


Anđelka Ćup