Специјална плакета за Кату Грујић из Доњег Петрича

Ката Грујић

Златне и сребрне плакете за “Најплеменитији подвиг године”, које традиционално, већ 54. пут додељује дневни лист “Вечерње новости”, уручене су данас у Скупштини града Београда. Међу појединцима који су се у 2016. години истакли својим делима, налази се и Ката Грујић из села Доњи Петрич у општини Клина.

Ката Грујић, добитница специјалне плакете за најплеменитији подвиг, једина је Српкиња која је остала да живи у селу Доњи Петрич, у општини Клина. Од 160 становника Албанаца, по попису из 2011. године, у овом метохијском селу налази се и њено име. Ката Грујић има 75 година, нарушеног је здравља, али не жели да напусти своје село, иако су је пљачкали већ осам пута и свакодневно трпи притиске да прода своју имовину.

“Мртву могу одавде да ме изнесу, али ме не могу отерати из Петрича”, понавља бака Ката свима, и комшијама, и политичарима и новинарима.

Председник жирија за доделу плакета за “Најплеменитији подвиг године”, академик Матија Бећковић, рекао је да су награђени, подвизима које су починили претходне године постали хероји за сва времена.

“Србија не може пропасти докле год има таквих хероја”, нагласио је Бећковић, а генерални директор компаније „Новости“ Ратко Дмитровић истиче да су награђени јунаци, у којима почива јунаштво, част и доброта.

Златна плакета за најплеменитији појединачни подвиг уручена је Давиду Марковићу (19), из Церовца код Смедеревске Паланке, који је власнику вратио изгубљених 700.000 динара, иако је радио на грађевини за дневницу од 10 евра. Марковић је и данас без посла. Златна плакета за подвиг који се додељује постхумно, припала је Драгану Цветковићу из Београда који је нестао у вировима Дунава у Румунији, покушавајући да спасе живот Мирослава Плешка из Загреба.

У жирију за признање „Најплеменитији подвиг“, осим Матије Бећковића и Ратка Дмитровића, били су и академик Душан Ковачевић, глумице Тања Бошковић и Рада Ђуричин, спортисти Дејан Бодирога и Александар Шапић, заменик начелника Војно-медицинске академије Драган Динчић, директор „Комтрејда“ Веселин Јевросимовић и модни креатор Верица Ракочевић.


За специјално признање “Најплеменитији подвиг”, Кату Грујић из Доњег Петрича, предложила је Драгана Зечевић, новинарка “Вечерњих новости”.

Ката Грујић и Драгана Зечевић

“Бака Ката је стожер опстанка Срба. Оно што је она преживела, већину нас би поколебало. Неустрашива и поносна, пример је како се чува свој дом и трагови српства на косовско-метохијским просторима”, рекла је за наш портал Драгана Зечевић, образлажући зашто је предложила Кату Грујић за ово признање.


Анђелка Ћуп