fbpx

B. Stojanović: ZSO bez improvizacija, u skladu sa dogovorom iz Brisela

Бранимир Стојановић

Zamenik premijera Kosova, Branimir Stojanović, izjavio je za portal GračanicaOnljan, da je važno da se Zajednica srpskih opština (ZSO)  formira u kapacitetu u kome je i dogovorena sporazumom u Briselu. Dodao je da se neće odustati od ideje za početak formiranja zajednice, čak iako na drugoj strani ne bude bilo spremnosti za dogovor.

Foto: GračanicaOnlajn

„ Za nas je važno da se zajednica formira u kapacitetu u kome je i dogovorena, bez ikakvih improvizacija i bez ikakvih kreativnih ideja koje bi mogle da dovedu do toga da zajednica nema sva ovlašćenja i nadležnosti, koje su principima predviđeni i osmišljeni briselskim dogovorom“, rekao je Stojanović.

Komentarišući zajedničko saopštenja Hašima Tačija, Ise Mustafe i Kadrija Veseljija da će se nastaviti sa formiranjm ZSO, Stojanović je naglasio, da posle toliko izjava očekuje da taj proces konačno i otpočne.

„Mi se držimo onoga što je dogovoreno u Briselu i dinamika implementacije je vrlo jasna, odnosno kako i kada formiranje ZSO treba da otpočne. To su vrlo jasni koraci i čekamo da vidimo da se to zapravo i desi“, precizirao je Stojanović.

On napominje i da od međunarodne zajednice očekuje pritisak na albansku političku elitu na Kosovu, kako bi se u doglednom vremenu dobila „funkcionalna i nova institucija koja će moći da radi ono zbog čega je i dogovorena“.

Bez Zajednice srpskih opština, opstanak na Kosovu biće teži, ocenjuje zemenik kosovskog premijera i dodaje da je srpski narod preživeo i opstao i u mnogo gorim uslovima.

„Ovaj narod je preživeo i u mnogo težim okolnostima i u mnogo gorim uslovima, pa će preživeti i sada, ali je pitanje da li će nam biti lakše da preživimo i opstanemo i da li ćemo opstati baš u svim sredinama u kojima Srba danas ima. To zavisi od toga koliko će biti promena i u institucionalnom odnosu kosovskih institucija i albanske političke elite prema Srbima, ali i od toga da li će se formirati zajednica ili neće, i u kom obliku će se formirati“, naglašava Stojanović.

Povratak Srba u kosovske institucije zavisi od promene odnosa zvaničnika iz Prištine prema ZSO, ponovio je zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović. Dodao je da se neće odustati od ideje za početak formiranja zajednice, čak iako na drugoj strani ne bude bilo spremnosti za dogovor.

 

A.Ć. – I.M.

 

%d bloggers like this: