Б. Стојановић: ЗСО без импровизација, у складу са договором из Брисела

Бранимир Стојановић

Заменик премијера Косова, Бранимир Стојановић, изјавио је за портал ГрачаницаОнлјан, да је важно да се Заједница српских општина (ЗСО)  формира у капацитету у коме је и договорена споразумом у Бриселу. Додао је да се неће одустати од идеје за почетак формирања заједнице, чак иако на другој страни не буде било спремности за договор.

Фото: ГрачаницаОнлајн

„ За нас је важно да се заједница формира у капацитету у коме је и договорена, без икаквих импровизација и без икаквих креативних идеја које би могле да доведу до тога да заједница нема сва овлашћења и надлежности, које су принципима предвиђени и осмишљени бриселским договором“, рекао је Стојановић.

Коментаришући заједничко саопштења Хашима Тачија, Исе Мустафе и Кадрија Весељија да ће се наставити са формирањм ЗСО, Стојановић је нагласио, да после толико изјава очекује да тај процес коначно и отпочне.

„Ми се држимо онога што је договорено у Бриселу и динамика имплементације је врло јасна, односно како и када формирање ЗСО треба да отпочне. То су врло јасни кораци и чекамо да видимо да се то заправо и деси“, прецизирао је Стојановић.

Он напомиње и да од међународне заједнице очекује притисак на албанску политичку елиту на Косову, како би се у догледном времену добила „функционална и нова институција која ће моћи да ради оно због чега је и договорена“.

Без Заједнице српских општина, опстанак на Косову биће тежи, оцењује земеник косовског премијера и додаје да је српски народ преживео и опстао и у много горим условима.

„Овај народ је преживео и у много тежим околностима и у много горим условима, па ће преживети и сада, али је питање да ли ће нам бити лакше да преживимо и опстанемо и да ли ћемо опстати баш у свим срединама у којима Срба данас има. То зависи од тога колико ће бити промена и у институционалном односу косовских институција и албанске политичке елите према Србима, али и од тога да ли ће се формирати заједница или неће, и у ком облику ће се формирати“, наглашава Стојановић.

Повратак Срба у косовске институције зависи од промене односа званичника из Приштине према ЗСО, поновио је заменик косовског премијера Бранимир Стојановић. Додао је да се неће одустати од идеје за почетак формирања заједнице, чак иако на другој страни не буде било спремности за договор.

 

А.Ћ. – И.М.