Јевтић и Муижниекс о процесу и проблемима повратка

Косовски министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић, разговрао је данас у Приштини са комесаром за људска права Савета Европе, Нилсом Муижниексом (Nils Muižnieks), кога је  упознао га са процесом повратка и интеграције расељених и проблемима са којима се они суочавају.  

Фото: Министарство за повратак и заједнице

Комесару Савета Европе, министар Јевтић је пренео забринутост због малог броја повратника и у 2016. години, на шта су, како је оценио, утицали инциденти који су се током протекле године, у великом броју дешавали у повратничким срединама на Косову и који се, упозорио је, дешавају и даље.

„Забринут сам и тиме што је у протеклим годинама било и бројних напада на новинаре,а епилог и расветљавање, како случајева напада на повратнике тако и случајева напада на новинаре је и даље непознат“, рекао је Јевтић.

Узурпирана имовина је још један од великих проблема који стоји на путу повратка, а многа расељена лица не могу да остваре право на личну својину, истакао је министар Јевтић у разговору са Муижниексом.
Последњих година охрабрује подадатак да се повећао број повратника из редова ромске заједнице, рекао је Јевтић.

Комесара Нилса Муижниекса Далибор Јевтић је посебно говорио о лошим примерима и проблемима које се односе на безбедност и слободу кретања као што су Мушутиште и Ђаковица.
Двојица званичника су се сложилa да се у наредним годинама морају решавати сви нагомилани проблеми и да се мора пуно радити на побољшању квалитета живота свих грађана Косова.