Slavko Simić: Što pre pokrenuti tehnički dijalog

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

Slavko Simić, predsednik Srpske liste, kaže da Srbi sa Kosova i Metohije, kao i njihovi predstavnici u kosovskim institucijama, imaju potpuno poverenje u Vladu Republike Srbije i pregovarački tim, koji u ime države Srbije i Srba sa Kosova i Metojihe, razgovara u Briselu sa delegacijom Prištine. Po Simićevim rečima, pregovori na najvišem političkom nivou su veoma važni za očuvanje mira i stabilnosti u čitavom regionu, ali je neophodno što pre oživeti i tehnički dijalog. Srpska lista je, kaže Simić, posvećena miru i smirivanju tenzija, ali neće dozvoliti da iko ugrozi interese Srba na Kosovu.

“Za Srpsku listu i srpski narod na Kosovu, pored razgovora na najvišem političkom nivou, veoma je važno što pre ponovo pokrenuti tehnički dijalog u Briselu između delegacija Beograda i Prištine. Takođe, važno je da čitava međunarodna zajednica sa podjednakim uvažavanjem tretira obe strane u pregovorima”, kaže u izjavi za GračanicaOnlajn, predsednik Srpske liste, Slavko Simić, naglašavajući da Brisel i međunarodna zajednica moraju da budu politički konstruktivni i korektni.

“Ako zaista žele rešavanje suštinskih problema, predstavnici Evropske unije moraju da imaju jednak odnos i prema Srbima i prema Albancima i u pregovaračkom procesu obe strane moraju da budu ravnopravne i ne sme da bude ni pobednika ni pobeđenih”, poručuje predsednik Srpske liste.

Poslednjih dana, predstavnici Srpske liste su radili, kao i uvek do sada, na očuvanju mira i stabilnosti, koji su jednostranim potezima Prištine bili ugroženi, posebno zbog pokušaja nametanja rešenja centralnih institucija i njihovog mešanja u kompetencije lokalne samouprave u severnom delu Mitrovice, kaže Simić.

“Zbog svega što se poslednjih dana dešavalo, još jednom smo se uverili da država Srbija, na čelu sa premijerom i predsednikom, kao i direktorom Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, brine o Srbima na Kosovu. Mi, kao politički predstavnici Srba, nastavićemo da jedinstveno nastupamo i branimo interese našeg naroda, u dogovoru sa svojom državom i u skladu sa preuzetim obavezama”.

Još uvek se nisu stekli uslovi za povratak Srba u kosovske institucije, kaže Simić, ali je jučerašnje zajedničko saopštenje predsednika, premijera i predsednika Skupštine Kosova, Hašima Tačija, Ise Mustafe i Kadrija Veseljija, ohrabrujuće.

Anđelka Ćup