Славко Симић: Што пре покренути технички дијалог

Фото ГрачаницаОнлајн: Славко Симић

Славко Симић, председник Српске листе, каже да Срби са Косова и Метохије, као и њихови представници у косовским институцијама, имају потпуно поверење у Владу Републике Србије и преговарачки тим, који у име државе Србије и Срба са Косова и Метојихе, разговара у Бриселу са делегацијом Приштине. По Симићевим речима, преговори на највишем политичком нивоу су веома важни за очување мира и стабилности у читавом региону, али је неопходно што пре оживети и технички дијалог. Српска листа је, каже Симић, посвећена миру и смиривању тензија, али неће дозволити да ико угрози интересе Срба на Косову.

“За Српску листу и српски народ на Косову, поред разговора на највишем политичком нивоу, веома је важно што пре поново покренути технички дијалог у Бриселу између делегација Београда и Приштине. Такође, важно је да читава међународна заједница са подједнаким уважавањем третира обе стране у преговорима”, каже у изјави за ГрачаницаОнлајн, председник Српске листе, Славко Симић, наглашавајући да Брисел и међународна заједница морају да буду политички конструктивни и коректни.

“Ако заиста желе решавање суштинских проблема, представници Европске уније морају да имају једнак однос и према Србима и према Албанцима и у преговарачком процесу обе стране морају да буду равноправне и не сме да буде ни победника ни побеђених”, поручује председник Српске листе.

Последњих дана, представници Српске листе су радили, као и увек до сада, на очувању мира и стабилности, који су једностраним потезима Приштине били угрожени, посебно због покушаја наметања решења централних институција и њиховог мешања у компетенције локалне самоуправе у северном делу Митровице, каже Симић.

“Због свега што се последњих дана дешавало, још једном смо се уверили да држава Србија, на челу са премијером и председником, као и директором Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, брине о Србима на Косову. Ми, као политички представници Срба, наставићемо да јединствено наступамо и бранимо интересе нашег народа, у договору са својом државом и у складу са преузетим обавезама”.

Још увек се нису стекли услови за повратак Срба у косовске институције, каже Симић, али је јучерашње заједничко саопштење председника, премијера и председника Скупштине Косова, Хашима Тачија, Исе Мустафе и Кадрија Весељија, охрабрујуће.

Анђелка Ћуп