Đurić: ZSO mora biti formirana bezuslovno i u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu

Марко Ђурић и Захир Танино

Марко Ђурић и Захир Танино

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija na Kosovu i šefom UNMIK-a, Zahirom Taninom.

Ističući da je Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika u svojoj južnoj pokrajini, kako se navodi u saopštenju iz Kancelarije za KiM, Đurić je Tanina upozorio na pokušaje da se Beograd odstrani iz dijaloga, a Srbi na Kosovu i Metohiji prepuste samovolji Prištine.

Direktor Kancelarije za KiM je naglasio da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana bezuslovno i u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu, uz aktivno učešće Srba sa Kosova i Metohije i podršku Beograda.

„Srbija nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji“, rekao je Đurić na sastanku sa šefom UNMIK-a.

Priština je, kako je objasnio Đurić, dužna da u interesu stabilnosti u regionu podrži proces formiranja Zajednice srpskih opština, ali ne može da bude njegov nosilac, jer bi se tako u samom nastanku obesmislio koncept ZSO kao institucije za zaštitu srpskog naroda, zkljućuje se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za KiM je zahvalio šefu UNMIK-a zbog dosledne statusne neutralnosti misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara UN i šefica Kancelarije UN u Beogradu Simona-Mirela Mikulesku.

 

Anđelka Ćup