Ђурић: ЗСО мора бити формирана безусловно и у складу са договорима постигнутим у Бриселу

Марко Ђурић и Захир Танино

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију, Марко Ђурић састао се данас са специјалним представником генералног секретара Уједињених нација на Косову и шефом УНМИК-а, Захиром Танином.

Истичући да је Србија искрено заинтересована за стабилизацију прилика у својој јужној покрајини, како се наводи у саопштењу из Канцеларије за КиМ, Ђурић је Танина упозорио на покушаје да се Београд одстрани из дијалога, а Срби на Косову и Метохији препусте самовољи Приштине.

Директор Канцеларије за КиМ је нагласио да Заједница српских општина мора да буде формирана безусловно и у складу са договорима постигнутим у Бриселу, уз активно учешће Срба са Косова и Метохије и подршку Београда.

„Србија никада неће одрећи легитимног права да брине о сигурности и интересима својих грађана на Косову и Метохији“, рекао је Ђурић на састанку са шефом УНМИК-а.

Приштина је, како је објаснио Ђурић, дужна да у интересу стабилности у региону подржи процес формирања Заједнице српских општина, али не може да буде његов носилац, јер би се тако у самом настанку обесмислио концепт ЗСО као институције за заштиту српског народа, зкљућује се у саопштењу.

Директор Канцеларије за КиМ је захвалио шефу УНМИК-а због доследне статусне неутралности мисије на чијем је челу, истакавши да су Уједнињене нације за Србију важан саговорник и гарант примене Резолуције Савета безбедности ОУН 1244.

Састанку је присуствовала и представница генералног секретара УН и шефица Канцеларије УН у Београду Симона-Мирела Микулеску.

 

Анђелка Ћуп