Hašim Tači: Poslanici odgovorni za izolaciju građana Kosova

Хашим Тачи

Хашим Тачи

Kosovski predsednik Hašim Tači, rekao je posle sastanka sa predsednikom Evropke komisije, Žan Klod Junkerom, da su građani Kosova nepravedno izolovani od strane Evropske unije. Tači je naglasio da su poslanici Skupštine Kosova krivi što kosovskim građanima nije odobrena vizna iberalizacija.

Hašim Tači i Žan Klod Junker, razgovarali su danas u Briselu o odnosima Kosova i Evropske unije, kao i o uslovima koje Kosovo mora da ispuni kako bi se priključilo evropskoj porodici, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.

Predsednik Evropske komisije je rekao da podržava evropku perspektivu država zapadnog Balkana, ali je poručio Tačiju da nema vizne liberalizacije za građane Kosova dok Skupština Kosova ne ratifikuje sporazum o razgraničenju između Kosova i Crne Gore.

Tači je istakao da da upravo predstavnici građana Kosova, poslanici u Skupštini, onemugućavaju ukidanje viza svojim građanima, tako što nisu glasali za sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

„Ovo je jedna potpuno apsurdna i neprihvatljiva situacija i svi poslanici Parlamenta Kosova su odgovorni za ovu nepravednu izolaciju. Dakle, ja ih još jednom pozivam u ime građana Kosova, da odluče u interesu Kosova i naših građana, a ne da rade za lične ili partijske interese. Njihov glas za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji, okončaće nepravednu izolaciju Kosova“, poručio je Tači iz Brisela.

Tokom dvodnevne poste Briselu, predsednik Kosova se sastao i sa drugim visokim zvaničnicima Evropske unije, od kojih je, kako se kaže u saopštenju, dobio punu podršku za evropsku perspektivu Kosova.

Anđelka Ćup