fbpx

Ubice novinara nemaju pravo na slobodu

Фото ГрачаницаОнлајн

Фото ГрачаницаОнлајн

“Ovde su 21. avgusta 1998. godne otete naše kolege novinari, Đuro Slavuj i Ranko Perenić. Tražimo ih”. Spomen ploču, na kojoj pišu ove dve jasne rečenice, danas su u blizini Velike Hoče, šesti put postavili novinari, članovi Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije.

Već pet puta spomen ploču otetim novinarima, Đuri Slavuju i Ranku Pereniću, nepoznata lica ruše. Do sada nijedan počinilac nije pronađen, kao što nema ni naznaka, ko je oteo dvojicu profesionalaca na radnom zadatku.

Foto GračanicaOnlajn: Budimr Ničić

“Domaće i međunarodne institucije, ne da ne mogu ili neće da rasvetle sudbinu nestalih novinara, nego ne mogu ili neće i da zaštite ovo obeležje i ne mogu ili neće da otkriju ko ovo ruši i kome i zašto ovo smeta. Zato ovo obeležje nije samo simbol naše potrage za nestalim novinarima. Ovo je simbol života na Kosovu, ovo je simbol iskrenosti i volje međunarodnih i domaćih institucija da ovde zavedu red, pravdu i ravnopravnost. U svakom slučajum jedini koji ovde pobeđuju su oni koji ovo ruše i njihovi saučesnici koji im to dozvoljavaju”, rekao je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije, Budimr Ničić, poručivši u ime svojih kolega da “ako bude trebalo i sedmi i sedamdeset sedmi put će ovo obeležje biti postavljeno, jer je to novinarska kolegijalna obaveza.

Od 1998. do 2015. godine, na Kosovu je nestalo ili ubijeno 12 novinara. Predsednik Izvršnog odbora Udruženja novinara Srbije, Petar Jeremić, postavlja pitanje šta je sa našim kolegama?

Foto GračanicaOnlajn: Petar Jeremić

“Pitamo i danas, kao što smo pitali i do sada i kao što nećemo ni prestati da pitamo, šta je sa našim kolegama, ne samo sa Đurom i Rankom, nego i sa ostalim našim kolegama i sa našim kolegama albanske nacionalnosti koji su nestali i koji su ubijeni? Tražimo od odgovornih da nam to konačno kažu. Oni koji ruše, neka ruše, mi ćemo i dalje ovu tablu da postavljamo, sve dok ne dobijemo odgovore na naša pitanja”, rekao je Jeremić.

Sudbina nijednog otetog novinara na Kosovu nije razjašnjena. Književnik i novinar Živojin Rakočević se nada da bi Specijalni sud za ratne zločine, formiran za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, konačno odgovorio na pitanje: ko ubija profesionalce?

Foto GračanicaOnlajn: Živojin Rakočević

“Onaj ko ruši ovu tablu, oteo je naše kolege, uništio je njihove porodice i misli da je uništio slobodu govora, slobodu i javnu reč. Ovo je igra vremena, savesti i pravde. Mi vremena i upornosti imamo, savest koja ovo zlo čini će progovoriti, pravdu čekamo. Čekamo je 19 godina, čekamo Specijalni sud, čekamo one koji će reći: Oni koji su ubili i oteli profesionalce, nemaju pravo na slobodu. Čekamo tu pravdu, čekamo sudove, čekamo Specijalni sud. Ako smo čekali 19 godina, sigurni smo da ćemo i dočekati”, istakao je Rakočević.

Đuro Slavuj i Branko Perenić su oteti na novinarskom zadatku, na putu između Velike Hoče i Zočišta, dok su išli da urade priču o otetim monasima iz manastira Svetih Vrača. Njihov automobil nikada nije pronađen. Slavuj i Perenić su bili novinari RTV Priština.

Foto GračanicaOnlajn

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: