НАЛОЗИ ЗА ХАПШЕЊЕ 57 СРБА?

pixabay

Специјално тужилаштво Косова, потврдило је јуче, да је подигло оптужнице против више десетина лица.

Приштински медији на албанском језику, пренели су јуче да постоје налози за хапшење 57 Срба.

„Према наводима тужилаштва које су прикупили локални тужиоци, претпретресне судије у оквиру судова су издале 57 локалних и међународних налога.Такође, ови налози су издати на захтев Еулексових тужилац“, потврдила је постојање налога за хапшење приштинским медијима на албанском језику, Љиридона Кузмаћи, портпарол Специјалног суда Косова, не прецизирајући које су наципналности осумњичени. Српски адвокати који раде на косову, нису могли да потврде ту информацију.

Постоји оправдана бојазан да се налози за хапшење односе на Србе, каже адвокат Љубомир Пантовић из Митровице.

„Још пре око годину дана, када је Основни суд у Пећи расписао потернице за 12 Срба из Клине, за наводно почињени ратни злочин, упозорио сам на могућност да ће Срби бити хашшени на основу расписаних оптужница које стоје у неким фиокама и да вероватно постоје скривени спискови против још одређеног броја Срба за наводне ратне злочине почињене на Косову. Бојим се да се може очекивати једна лавина оптужница којима ће се Срби оптужити за наводно почињена најтежа кривична дела“, опомиње адвокат Пантовић и подсећа да је крајем новембра прошле године, по потерници коју је расписало Специјално тужилаштво Косова, у Црној Гори ухапшен и изручен Косову, Зоран Вукотић из Вучитрна.

„Оптужница против Вукотића још није подигнута јер је истрага још у току, а Вукотић се тренутно налази у затвору у селу Грдовац код Подујева“, напомиње Пантовић.

Својевремено су косовске власти расписале потернице и против 17 Срба из Ђаковице.

„Мислим да није случајно што су налози за хапшење 57 лица, највероватније Срба издати после хапшења Рамуша Харадинаја, јер нажалост косовски правосудни органи увек искористе неки политички тренутак да покажу како су наводно држава, али и да направе неки наводни “баланс” над почињеним злочинима између Срба и Албанаца. Србија је својим грађанима судила за све ратне злочине, а нажалост то још увек није случај са злочинима које су починили Албанци на Косову, а којима се није судило ни пред домаћим, ни пред међународним судовима“, истиче Ђокица Станојевић, представник расељених Срба из Ђаковице.

Опомињући да издавање налога за хапшење 57 лица српске националности представља један додатни вид застрашивања Срба, јер се на тај начин додатно угрожава ионако непостојећа слобода кретања, Горан Ракић, граодначелник Sеверне Митровице опомиње да косовске власти у континуитету pronalaye разлоге за дизање тензија на Косovu.

„Издавањем налога за хапшење 57 лица, приштинске власти настављају са изазивањем страхаа међу српским живљем у Покрајини“, истиче градоначелник Ракић.

Како сазнајемо, оптужнице против 57 лица, односе се на наводне ратне злочине почињене током 1998. и 1999. године против цивилног становништва, а међународни захтеви за њихово хапшење издати су после одлуке судије Еулекса.

Потернице за 57 лица су расписане пре око месец дана, одмах после хапшења Рамуша Харадинаја у Француској, по потерници Србије.

Анђелка Ћуп