fbpx

NALOZI ZA HAPŠENJE 57 SRBA?

pixabay

суд

Specijalno tužilaštvo Kosova, potvrdilo je juče, da je podiglo optužnice protiv više desetina lica.

Prištinski mediji na albanskom jeziku, preneli su juče da postoje nalozi za hapšenje 57 Srba.

„Prema navodima tužilaštva koje su prikupili lokalni tužioci, pretpretresne sudije u okviru sudova su izdale 57 lokalnih i međunarodnih naloga.Takođe, ovi nalozi su izdati na zahtev Euleksovih tužilac“, potvrdila je postojanje naloga za hapšenje prištinskim medijima na albanskom jeziku, Ljiridona Kuzmaći, portparol Specijalnog suda Kosova, ne precizirajući koje su nacipnalnosti osumnjičeni. Srpski advokati koji rade na kosovu, nisu mogli da potvrde tu informaciju.

Postoji opravdana bojazan da se nalozi za hapšenje odnose na Srbe, kaže advokat Ljubomir Pantović iz Mitrovice.

„Još pre oko godinu dana, kada je Osnovni sud u Peći raspisao poternice za 12 Srba iz Kline, za navodno počinjeni ratni zločin, upozorio sam na mogućnost da će Srbi biti haššeni na osnovu raspisanih optužnica koje stoje u nekim fiokama i da verovatno postoje skriveni spiskovi protiv još određenog broja Srba za navodne ratne zločine počinjene na Kosovu. Bojim se da se može očekivati jedna lavina optužnica kojima će se Srbi optužiti za navodno počinjena najteža krivična dela“, opominje advokat Pantović i podseća da je krajem novembra prošle godine, po poternici koju je raspisalo Specijalno tužilaštvo Kosova, u Crnoj Gori uhapšen i izručen Kosovu, Zoran Vukotić iz Vučitrna.

„Optužnica protiv Vukotića još nije podignuta jer je istraga još u toku, a Vukotić se trenutno nalazi u zatvoru u selu Grdovac kod Podujeva“, napominje Pantović.

Svojevremeno su kosovske vlasti raspisale poternice i protiv 17 Srba iz Đakovice.

„Mislim da nije slučajno što su nalozi za hapšenje 57 lica, najverovatnije Srba izdati posle hapšenja Ramuša Haradinaja, jer nažalost kosovski pravosudni organi uvek iskoriste neki politički trenutak da pokažu kako su navodno država, ali i da naprave neki navodni “balans” nad počinjenim zločinima između Srba i Albanaca. Srbija je svojim građanima sudila za sve ratne zločine, a nažalost to još uvek nije slučaj sa zločinima koje su počinili Albanci na Kosovu, a kojima se nije sudilo ni pred domaćim, ni pred međunarodnim sudovima“, ističe Đokica Stanojević, predstavnik raseljenih Srba iz Đakovice.

Opominjući da izdavanje naloga za hapšenje 57 lica srpske nacionalnosti predstavlja jedan dodatni vid zastrašivanja Srba, jer se na taj način dodatno ugrožava ionako nepostojeća sloboda kretanja, Goran Rakić, graodnačelnik Severne Mitrovice opominje da kosovske vlasti u kontinuitetu pronalaye razloge za dizanje tenzija na Kosovu.

„Izdavanjem naloga za hapšenje 57 lica, prištinske vlasti nastavljaju sa izazivanjem strahaa među srpskim življem u Pokrajini“, ističe gradonačelnik Rakić.

Kako saznajemo, optužnice protiv 57 lica, odnose se na navodne ratne zločine počinjene tokom 1998. i 1999. godine protiv civilnog stanovništva, a međunarodni zahtevi za njihovo hapšenje izdati su posle odluke sudije Euleksa.

Poternice za 57 lica su raspisane pre oko mesec dana, odmah posle hapšenja Ramuša Haradinaja u Francuskoj, po poternici Srbije.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: