Полагање камена темељца за изградњу сталне прелазне тачке на Мердару

Фото ГрачаницаОнлајн: административни прелаз Мердаре
Фото ГрачаницаОнлајн: Мердаре

Канцеларија ЕУ на Косову ће, у складу са Споразумом о интегрисаном управљању границама постигнутим у оквиру дијалога између Београда и Приштине, финансирати изградњу три сталне прелазне тачке између Косова и Србије: Мердаре, Мутиводе и Брњак, саопштено је из Канцеларије Европске уније на Косову.

Укупна вредност радова ће износити 9,42 милиона евра, а радове ће финансирати Канцеларија ЕУ на косову. Друге три прелазне тачке на српској страни ће финансирати делегација Европске уније у Београду. Радови на првој прелазној тачки ће почети следећег четвртка, 16. фебруара, на Мердару. Том приликом, Канцеларија Европске уније и Специјалне представнице Европске уније на Косову, заједно са Министарством за дијалог Косова, организује церемонију полагања камена темељца.

Церемониј полагања камена темељца за изградњу сталне прелазне тачке на Мердару, како се наводи у саопштењу, присуствоваће председник, премијер и предсеник Скупштине Косова, Хашим тачи, Иса мустафа и Кадри весељи,министарка за дијалог, Едита Тахири и шефица Канцеларије ЕУ на Косову, Наталија Апостолова.

У наслову саопштења канцеларије Европске уније о овој церемонији, достављеном медијима на српском језику, употребљен је само термин “граница”, а не и “административни прелаз”, како прелазе између Косова и Србије, називају српски званичници.

Анђелка Ћуп