Članovi „Udruženja Pećanaca“ i „Pokreta za KiM“ u Gračanici i Gnjilanskom kraju

Delegacije Pokreta za KiM i Zavičajnog kluba Pećanaca, razgovarale su u danas sa predsednikom opštine Gračanica Vladetom Kostićem i poslanikom u Skupštini Kosova Srđanom Popovićem o ekonomskoj situaciji i uslovima u kojima žive Srbi na Kosovu i Metohiji.

Tokom boravka u Gračanici oni su obišli NVO „Centar za mir i toleranciju“ gde su se upoznali sa radom nevladinog sektora i mogućnostima i uslovima u kojima radi. Delegacija udruženja je sa domaćinima posetila manastir Draganac nadomak Gnjilana, a u Šilovu razgovarali sa meštanima Kosovskog Pomoravlja.

Predsednik pokreta za KiM doc. Milosav Stojanović, potpredsednik Nebojša Nikolić, kao i predsednik „Zavičajnog kluba Pećanaca“, dr Savo Radonjić i prof. Branko Đurović, predstavili su rad ovog i ostalih zavičajnih udruženja koja gravitiraju u okviru „Pokreta za KiM“.

Oni su, kako je rečeno, prepoznali opštinu Gračanica kao strateški najbitniju za opstanak Srba južno od Ibra, i kao najbolji primer organizovanja i rada na očuvanju nacionalnog identiteta srpskog življa na ovim prostorima.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion,  u razgovoru sa delegacijom „Pokreta za KIM“ i njihovim domaćinima predstavio je stanje u kojima žive Srbi u gnjilanskom kraju.

Predsednik  udruženja doc. Milosav Stojanović zahvalio se domaćinima na gostoprimstvu, istakavši da je njihov cilj da na nivou intelektualnog kapaciteta koje udruženje ima, podsetivši da da je u pokret uključeno preko dvadeset doktora nauka i akademika svih profila, pomognu Srbima na Kosovu.

„Jedna od glavnih okosnica opstanka Srba na ovim prostorima je ekonomski razvoj. U dogovoru sa preduzetnicima iz Srbije, tražićemo od njih da prepoznaju potencijal ovih ljudi kako bi ovde investirali i otvorili nova radna mesta“, rekao je Stojanović.

Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić poručio je meštanima Šilova da je ovo udruženje skup nekadašnje elite Srba sa Kosova koji sada ne žive na ovim prostorima.

„Na našu žalost, dobar deo intelektne elite nije ovde, ali, dobro je da oni postoje i da se udružuju kako bi nam pomogli. Otvoreno smo razgovarali o svemu i fokus delovanja baziraće se na uspostavljanju bliske saradnje, kako bi se intelektualni potencijal sa kojim udruženje raspolaže pretočio u prosperitetniji život Srba na Kosovu . Mi u opštini Gračanica potrudićemo se da im svoja iskustva predočimo na najbolji mogući način i usmerimo kako da se kroz institucije pospeši ekonomska stabilnost Srba. Današnja poseta je veoma značajna, jer su sa nama stručnjaci koji će nam biti potpora u tom domenu. Jako je bitno da se saradnja odvija kroz institucije i da se cela priča ne ograniči samo na Gračanicu“, naglasio je Kostić.

„Napredak u ekonomskom smislu je od velikog značaja za Srbe na Kosovu“, rekao je poslanik u Skupštini Kosova Srđan Popović, naglasivši da je za to potrebno da se Srbi pojave sa svojim idejama i planovima, da se to prepozna kao ekonomsko osnaživanje i da se zajednički radi na ekonomskom prosperitetu i zapošljavanju mladih.

„Jako je bitno da se, ako je to moguće, svi raseljeni udruže i zajednički deluju kroz udruženje, tako će rezultati sigurno biti veći“, dodao je Popović.

Predsednik „Zavičajnog kluba Pećanaca“ dr Savo Radonjić preneo je okupljenim Srbima u Šilovu pozdrave svih pećanaca. Predstavnici oba udruženja, danas su zajednički osudili vandalski čin ispisivanja grafita u centru Gnjilana.