Дан државности Србије у Грачаници: Колико државе толико и празновања

Фото: илустрација

Поштовање према држави изражава се истицањем државних симбола на дан државног празника, а то су данас у Грачаници урадиле само неке институције које раде у систему Републике Србије.

Сретење господње, дан када је 1804. донета одлука о подизању Првог српског устанака и ослобађања земље од Турака, а 31. годину касније (1835.) донет и први модерни Устав Србије, обележава се као Дан државности наше земље.

Скупштина Србије је Сретење као државни празник установила 2001. године, а од 2012. се празнује два дана 15. и 16. фебруара.

Низом манифестација у читавој земљи, обележава се Дан дражавности Републике Србије.

Поставаљањем цртежа српског народног кола на својој страници, Дан државности Србији је на свој начин честитао и Гугл, интернет претраживач.

Пазник је Србији честитао и Гугл претраживач, фото илустрација

Поштовање према држави изражава се истицањем државних симбола на дан државног празника,  а то су данас у Грачаници урадиле само неке институције које раде у систему Републике Србије. На осталим објектима, приватним радњама и локалима, државна обележја Србије нису истицана.

Међутим, власник ресторана „Клуб привредника“ у Грачаници данас је  истакао српску заставу, како каже, у знак поштовања према својој земљи.

„За сваки празник наше државе, ми окачимо заставу, мада је код нас застава истакнута и викендом, јер се тада у ресторану организују свадебена весеља“, прича Лазар Јосифовић, власник ресторана.

Каже да не зна зашто и остали власници локала у Грачаници нису истакли српске заставе: „Можда због страха да не освану на црној листи код Албанаца“, претпоставља Јосифовић.

„Свако од нас има по неког пријатеља Албанца, ако мени не смета када они истичу своје заставе, што би њима сметала моја“, прича Јосифовић и додаје:

„Ово је знак поштовања моје државе, а не било каква провокација“.

Док је Срба биће и празника

За разлику од Срба на Косову и Метохији који на очиглед међународне заједнице још увек живе у енкалвама и у константном страху од албанских напада и свакодневних провокација, Албанци на југоистоку Србије немају такав статус и њима је све дозвољено и омогућено, наводи мештанин Грачанице који жели да остане анониман.

„У Прешевској долини, Бујановцу и Медвеђи се за албански национални празник, Дан заставе 28. новембра, редовно истичу државни симболе Албаније. Тада готово да нема радње, локала, куће, улице и зграде која није окићена заставом. Зар то не говори у каквом времену живимо?“, говори Д.Т. из Грачанице.

„Ми славимо данас, то не може нико да нам забрани, али заставу не могу да истакнем јер би ме неко пријавио и колико сутра већ би се појавила инспекција која би ме казнила“, каже власник једног локала у Грачаници, који жили да остане анониман.

На питање која инспекција, он је само одмахнуо руком и одбио даље да коментарише.

И у другим местима јужно од Ибра, на Дан државности Републике Србије, ретко се где могла видети српска застава, док градови окићени плаво жутим косовским заставама,  спремно дочекују 17. фебруар, „Дан државности Косова“.

Иван Миљковић