Нацистички симбол и порука „Убиј Србина“ на српском локалу у Гњилану

Претеће, али и поруке мржење освануле су данас на локалу који је у власништву Српске православне цркве у улици Стојадина Трајића у Гњилану.

На ћевабџиници, у улици којa води до цркве Светог Николе, непознати починиоци су под окриљем ноћи исписали поруке претеће и узнемирујуће садржине: “Уби Србина”, “Побиј све Србе”, “УЧК”, као и знак „свастике“ – кукастог крста.

Ранђел Бушатовић, закупац локала на коме су исписани графити, каже да за 64 године живота није имао овакав проблем.

“Најстарији сам Србин овде, моја породица је одвде најдуже. Јутрос сам био у шоку, није ми било свејдено”, испричао је Бушатовић.

Преостали Срби у Гњилану  причају да је током ноћи група навијача урлала и дивљала улицама града.

Забринути Срби из Гњилана, Фото: ГрачанциацОнлајн

Шеф канцеларије за заједнице општине Гњилане Миливоје Живковић каже да су графити на српским објектима писани и раније, али да никада до сада нису биле поруке које позивају на убиство, што је додатно забринуло Србе, истакао је Живковић.

И на зиду школе “Вук Караџић” и амбуланте који се налази у суседној згради, поред цркве, написана је порука на албанском “закољи Србина”, као и порука увредљиве и вулгарне садржине “Мртве вам јебем” која је исписана на једној тезги у истој улици.

У Улици Стојадина Трајића у Гњилану Срби из косовског поморавља су направили импровизовану пијацу, на којој од 1999. године продају пољоприврене прозиводе.

А.Ћ-И.М.