Игуман Сава Јањић: Западне демократије нису спречиле да косовско друштво дође у руке организованих банди

Графити мржње у Гњилану

Поводом исписивања графита са нацистичким симболима и порукама мржње према Србима у Гњилану, игуман манастира Високи Дечани, огласио се на свом фејсбук профилу, осудивши починиоце, али и све оне који нису могли или нису желели да спрече етничко чишћење Срба из овог града.

„Данашњи графити мржње против Срба који су се појавили у Гњилану, тужан су показатељ да се атмосфера етничке мржње против Срба наставља на Косову и Метохији. Више је до сада било оваквих графита и ниједан случај није истражен нити су починиоци икада приведени правди. Али ово није само тек обичан случај графита мржње, већ израз ситуације у којој Срби живе у овом етнички очишћеном граду и широм Косова и Метохије одакле је преко 200.000 Срба и не-Албанаца протерано, не у рату, већ у време међународно гарантованог мира. Док 20 од 8000 некадашњих гњиланских Срба чекају ново јутро са зебњом у срцу, косовски политичари (већином некадашње вође ОВК) настављају да обмањују свет о постојању тобоже неког мултиетничког друштва на Косову. Пишу се формалне осуде док на терену суверено владају кланови организованог криминала који Србе, неалбанске мањине, али ништа мање ни косовске Албанце који желе владавину права, бољу и праведнију будућност, држе већ годинама у страху и неизвесности. Све то бива пред очима западних демократија које су управо у име људских права срушиле један аутократски систем, али нису успеле да спрече да косовско друштво дође у руке организованих банди које ово несрећно друштво већ 18 година вуку у понор хаоса, безакоња, корупције и етничке мржње”, каже отац Сава Јањић.

Подсећамо, уочи великог хришћанског празника Сретење Господње, који је и Дан државности Републике Србије, на ћевабџиници, коју држе Србин Ранђел Бушатовић и његов братанац Милован, у улици којa води до цркве Светог Николе, непознати починиоци су под окриљем ноћи исписали поруке претеће и узнемирујуће садржине: “Уби Србина”, “Побиј све Србе”, “УЧК”, као и знак „свастике“ – кукастог крста.

Anђелка Ћуп