Iguman Sava Janjić: Zapadne demokratije nisu sprečile da kosovsko društvo dođe u ruke organizovanih bandi

Графити мржње у Гњилану

Графити мржње у Гњилану

Povodom ispisivanja grafita sa nacističkim simbolima i porukama mržnje prema Srbima u Gnjilanu, iguman manastira Visoki Dečani, oglasio se na svom fejsbuk profilu, osudivši počinioce, ali i sve one koji nisu mogli ili nisu želeli da spreče etničko čišćenje Srba iz ovog grada.

„Današnji grafiti mržnje protiv Srba koji su se pojavili u Gnjilanu, tužan su pokazatelj da se atmosfera etničke mržnje protiv Srba nastavlja na Kosovu i Metohiji. Više je do sada bilo ovakvih grafita i nijedan slučaj nije istražen niti su počinioci ikada privedeni pravdi. Ali ovo nije samo tek običan slučaj grafita mržnje, već izraz situacije u kojoj Srbi žive u ovom etnički očišćenom gradu i širom Kosova i Metohije odakle je preko 200.000 Srba i ne-Albanaca proterano, ne u ratu, već u vreme međunarodno garantovanog mira. Dok 20 od 8000 nekadašnjih gnjilanskih Srba čekaju novo jutro sa zebnjom u srcu, kosovski političari (većinom nekadašnje vođe OVK) nastavljaju da obmanjuju svet o postojanju tobože nekog multietničkog društva na Kosovu. Pišu se formalne osude dok na terenu suvereno vladaju klanovi organizovanog kriminala koji Srbe, nealbanske manjine, ali ništa manje ni kosovske Albance koji žele vladavinu prava, bolju i pravedniju budućnost, drže već godinama u strahu i neizvesnosti. Sve to biva pred očima zapadnih demokratija koje su upravo u ime ljudskih prava srušile jedan autokratski sistem, ali nisu uspele da spreče da kosovsko društvo dođe u ruke organizovanih bandi koje ovo nesrećno društvo već 18 godina vuku u ponor haosa, bezakonja, korupcije i etničke mržnje”, kaže otac Sava Janjić.

Podsećamo, uoči velikog hrišćanskog praznika Sretenje Gospodnje, koji je i Dan državnosti Republike Srbije, na ćevabdžinici, koju drže Srbin Ranđel Bušatović i njegov bratanac Milovan, u ulici koja vodi do crkve Svetog Nikole, nepoznati počinioci su pod okriljem noći ispisali poruke preteće i uznemirujuće sadržine: “Ubi Srbina”, “Pobij sve Srbe”, “UČK”, kao i znak „svastike“ – kukastog krsta.

Anđelka Ćup