Konferencija misije OEBS-a na Kosovu “Zaštitimo novinare, odbranimo istinu”, bez prisustva predstavnika pravosuđa

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

Фото ГрачаницаОнлајн: Zaštitimo novinare odbranimo istinu

Bez prisustva predstavnika pravosuđa i tužilaštva Kosova, u Prištini je održana regionalna konferencija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) o bezbednosti novinara, pod nazivom “Zaštitimo novinare, odbranimo istinu”. Prisutni novinari i predstavnici civilnog sektora nisu mogli da postavljaju pitanja svim panelistima, jer su kosovski predsednik, Hašim Tači, zamenik generalnog direktora Kosovske policije za operativni rad, Naim Redža i generalni direktor Radio televizije Kosova, Mentor Šalja, napustili konferenciju, ubrzo posle svojih uvodnih izlaganja. Zaključci sa konferencije u Prištini će biti predstavljeni na konferenciji o slobodi medija na Zapadnom Balkanu, na najvišem nivou, 27. februara u Beču, najavili su predstavnici OEBS-a na Kosovu i ambasade Austrije, zemlje koja trenutno predsedava ovom organizacijom. Predsednici Udruženja novinara Kosova i Udruženja novinara Srbije na Kosovu, Škeljćim Hisenaj i Budimir Ničić, najavili su saradnju u rasvetljavanju sudbine otetih i ubijenih novinara, ali i saradnju i zajedničko delovanje u cilju zaštite novinara koji rade na Kosovu. Dan posle konferencije, prvi put je izdato i zajedničko saopštenje ova dva udruženja u kojem se izražava zabrinutost zbog, kako je rečeno, nezainteresovanosti kosovskog pravosuđa za rasvetljavanje sudbine ubijenih i kidnapovanih novinara, kao i zbog zatvaranja većine tih slučajeva od strane domaćeg pravosuđa i misije Euleksa.

“Pretnja jednom novinaru je pretnja svim novinarima i pretnja slobodi informisanja i pretnja demokratiji”, rekao je na konferenciji pod nazivom “Zaštitite novinare, odbranite istinu”, šef misije OEBS-a na Kosovu Jan Bratu. Za Bratua, rasvetljavanje sudbine otetih i ubijenih novinara, sloboda medija i medijskih radnika, bez pritisaka i napada, od suštinskog su značaja za vladavinu prava i poštovanje zakona.

Foto GračanicaOnlajn: Zaštitimo novinare odbranimo istinu

„Novinari su ključ za transparentnost i odgovornost, a informacije koje oni pružaju deluju kao katalizator za precizniju i relevantniju javnu raspravu. Ako se njihova sposobnost za rad smanji, rizikujemo da se preokrenu demokratski temelji na čijem smo postavljanju tako vredno radili“, istakao je Bratu. On je dodao da je po podacima OEBS-a, od avgusta 1999. do juna 2005. godine zabeleženo 13 slučajeva novinara koji su ubijeni na Kosovu. Ovi slučajevi ili barem većina, nikada nisu istraženi i niko zbog toga nije krivično odgovarao, što je zabrinjavajuće, smatra šef misije OEBS-a na Kosovu.

Na osnovu podataka kojima raspolaže Euleks, na Kosovu je ubijeno i nestalo 11 novinara, rekla je šefica Euleksa, Aleksandra Papndopulo. Po njenim rečima ti slučajevi su uglavnom zatvoreni zbog nedostatka dokaza, ali se mogu ponovo otvoriti, ukoliko se dokazi pojave. Papandopulo nije precizirala da li bi domaće pravosuđe, ali i misija Euleks, mogli da pokrenu istragu i dođu do eventualnih novih dokaza.

Kosovski predsednik Hašim Tači, koji je ubrzo posle svog uvodnog izlaganja napustio konferenciju, ne omogućivši novinarima da postave pitanja, istakao je da su novinari na Kosovu zaštićeni zakonom, dok je ambasador Austrije, Gernot Fandler istakao da je zaštita novinarske profesije koja predstavlja četvrti stub demokratije svake zemlje, jedan od prioriteta u radu za vreme predsedavanja njegove zemlje Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju.

 

Foto GračanicaOnlajn: Zaštitimo novinare odbranimo istinu

Predsednici Udruženja novinara Kosova i Udruženje novinara Srbije na Kosovu, Škeljćim Hisenaj i Budimir Ničić, slažu se da ni domaće pravosuđe, ni Euleks, a pre njega UNMIK, nisu uložili dovoljno truda kako bi se rasvetlila sudbina kidnapovanih i ubijenih medijskih radnika, a da prebacivanje odgovornosti i nedovoljna razmena informacija između bezbednosnih struktura onemogućava da se krivci za ubistva novinara nađu pred licem pravde.

Budimir Ničić, predsednik Udrženja novinara Srbije na Kosovu, nabrojao je imena i prezimena svih 12 otetih i ubijenih novinara, sa preciznim podacima, gde su i kako nestali ili ubijeni, naglasivši da su ovi podaci „precizniji od podataka Euleksa“. Ničić podržava ideju da se formira komisija, sastavljena od svih bezbednosnih struktura i oba novinarska udruženje, a koja bi radila na rasvetljavanju sudbine nestalih i ubijenih novinara.

„Kako smo čuli od gospodina Tačija, i danas i juče prilikom formiranja Komisije za pomirenje, politička volja postoji. Meni se, međutim diže kosa na glavi kada čujem taj izraz „politička volja“, jer time treba da se bave nezavisne institucije, tužilaštvo, sudovi i policija, a ne da nečiji životi zavise od nečije političke volje, neke politike ili nekog pojedinca“, naglasio je Ničić, rekavši da postoji sveobuhvatan izveštaj o kidnapovanim i otetim novinarima koji je sačinila savetodavna komisija Ujedinjenih nacija za ljudska prava i da „prosto ne može da veruje da misija Euleksa nema te podatke“. Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu nije zadovoljan ni brzinom rešavanja slučajeva napada na novinare koji se dešavaju danas, a to se posebno odnosi na napade na srpske novinare.

 

Foto GračanicaOnlajn: Zaštitimo novinare odbranimo istinu

Za Škeljćima Hisenaja, predsednika Udruženja novinara Kosova, nije važno koje je nacionalnosti ubijeni ili napadnuti novinar. Svi napadi i ubistva su napadi na profesionalce i hitno ih treba rešavati.

„Ukoliko tužilastvo Euleksa ili Unmika nije uspelo da reši ili rasvetli barem jedan slučaj ubistva novinara, onda se postavlja veliko pitanje o kakvoj pravdi govorimo, o kakvom tužilaštvu, o kakvim institucijama govorimo i da li je iko motivisan da istraži ove slučajeve?“, zapitao se predsednik Udruženja novinara Kosova, obećavši punu saradnju članova udruženja na čijem je čelu, sa svima koji rade na rasvetljavanju sudbine ubijenih novinara.

Prema podacima Kosovske policije, u periodu od 1999. do 2016. godine prijavljeno je 154 napada na novinare, policija trenutno radi na rasvetljavanju 17 slučajeva, dok su ostali predati sudovima, rekao je zamenik direktora policije Naim Redža, koji je takođe napustio konferenciju, ne omogućivši zainteresovanim učesnicima da postave pitanja.

Konferencija o bezbednosti novinara, čiji je domaćin bila misija OEBS-a na Kosovu, okupila je novinare, urednike i direktore medija, kao i predstavnike civilnog sektora iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Albanije. Istraživanje slučajeva ubijenih novinara, bezbednost na internetu, suzbijanje pretnji upućenih novinarkama, bile su neke od tema regionalne konferencije u prištini, a u posebnoj panel diskusiji, na temu izveštavanja bez straha i prepreka- regionalne inicijative o zaštiti novinara, učestvovali su i službenici i portparoli misija OEBS-a iz Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine i sa Kosova.

 

Foto GračanicaOnlajn: Zaštitimo novinare odbranimo istinu

Projekat, u okviru kojeg je održana konferencija o bezbednosti novinara u Prištini, podržale su Republika Austrija i Kosovska fondacija za otvoreno društvo (KFOS). Osim podele prsluka i jakni novinarima, izrade priručnika o bezbednosti novinara i otvaranje SOS linije kojom novinari mogu prijaviti napade ili pretnje, misija OEBS-a na Kosovu je uradila i spot pod nazivom „Nekažnjavanje mora da prestane odmah“, koji će kosovski javni servis emitovati u naredne dve godine.


Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija, izrečenu u uvodnom delu konferencije da je tokom ratnih sukoba „objavljivanje informacija imalo svoju cenu“, Budimir Ničić, predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu je rekao da ne zna tačno na šta je Tači mislio.

„Većina ovih ubistava i nestanaka se desila posle završetka rata. Ja se nadam da ćemo kad- tad dobiti odgovor na to pitanje i koje su to informacije koje imaju cenu i šta je cena pojedinih informacija i da ćemo tako na kraju ipak saznati i ko su odgovorni i za ubistva naših kolega.“

Na konferenciji o bezbednosti novinara, pod nazivom “Zaštitite novinare, odbranite istinu”, između ostalih, su govorili: Veran Matić, predsednik Fondacije B92 i predsednik komisije za istragu ubistava novinara u Srbiji; Mentor Šalja, generalni direktor Radio televizije Kosova; Mihailo Jovović, glavni urednik crnogorskih “Vijesti”; Jeta Džara, direktorka Balkanske istraživačke mreže na Kosovu; Tatjana Lazarević, glavna urednica portala Kossev; Ljiljana Stojanović, glavna urednica agencije Jugpress; Dane Koruga, šef odseka za medije misije OEBSa na Kosovu, koji je bio domaćin konferencije, kao i Tomas Njoki, ispred Kancelarije Evropske unije na Kosovu.


Anđelka Ćup

Save