Конференција мисије ОЕБС-а на Косову “Заштитимо новинаре, одбранимо истину”, без присуства представника правосуђа

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

Без присуства представника правосуђа и тужилаштва Косова, у Приштини је одржана регионална конференција Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) о безбедности новинара, под називом “Заштитимо новинаре, одбранимо истину”. Присутни новинари и представници цивилног сектора нису могли да постављају питања свим панелистима, јер су косовски председник, Хашим Тачи, заменик генералног директора Косовске полиције за оперативни рад, Наим Реџа и генерални директор Радио телевизије Косова, Ментор Шаља, напустили конференцију, убрзо после својих уводних излагања. Закључци са конференције у Приштини ће бити представљени на конференцији о слободи медија на Западном Балкану, на највишем нивоу, 27. фебруара у Бечу, најавили су представници ОЕБС-а на Косову и амбасаде Аустрије, земље која тренутно председава овом организацијом. Председници Удружења новинара Косова и Удружења новинара Србије на Косову, Шкељћим Хисенај и Будимир Ничић, најавили су сарадњу у расветљавању судбине отетих и убијених новинара, али и сарадњу и заједничко деловање у циљу заштите новинара који раде на Косову. Дан после конференције, први пут је издато и заједничко саопштење ова два удружења у којем се изражава забринутост због, како је речено, незаинтересованости косовског правосуђа за расветљавање судбине убијених и киднапованих новинара, као и због затварања већине тих случајева од стране домаћег правосуђа и мисије Еулекса.

“Претња једном новинару је претња свим новинарима и претња слободи информисања и претња демократији”, рекао је на конференцији под називом “Заштитите новинаре, одбраните истину”, шеф мисије ОЕБС-а на Косову Јан Брату. За Братуа, расветљавање судбине отетих и убијених новинара, слобода медија и медијских радника, без притисака и напада, од суштинског су значаја за владавину права и поштовање закона.

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

„Новинари су кључ за транспарентност и одговорност, а информације које они пружају делују као катализатор за прецизнију и релевантнију јавну расправу. Ако се њихова способност за рад смањи, ризикујемо да се преокрену демократски темељи на чијем смо постављању тако вредно радили“, истакао је Брату. Он је додао да је по подацима ОЕБС-а, од августа 1999. до јуна 2005. године забележено 13 случајева новинара који су убијени на Косову. Ови случајеви или барем већина, никада нису истражени и нико због тога није кривично одговарао, што је забрињавајуће, сматра шеф мисије ОЕБС-а на Косову.

На основу података којима располаже Еулекс, на Косову је убијено и нестало 11 новинара, рекла је шефица Еулекса, Александра Папндопуло. По њеним речима ти случајеви су углавном затворени због недостатка доказа, али се могу поново отворити, уколико се докази појаве. Папандопуло није прецизирала да ли би домаће правосуђе, али и мисија Еулекс, могли да покрену истрагу и дођу до евентуалних нових доказа.

Косовски председник Хашим Тачи, који је убрзо после свог уводног излагања напустио конференцију, не омогућивши новинарима да поставе питања, истакао је да су новинари на Косову заштићени законом, док је амбасадор Аустрије, Гернот Фандлер истакао да је заштита новинарске професије која представља четврти стуб демократије сваке земље, један од приоритета у раду за време председавања његове земље Организацијом за европску безбедност и сарадњу.

 

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

Председници Удружења новинара Косова и Удружење новинара Србије на Косову, Шкељћим Хисенај и Будимир Ничић, слажу се да ни домаће правосуђе, ни Еулекс, а пре њега УНМИК, нису уложили довољно труда како би се расветлила судбина киднапованих и убијених медијских радника, а да пребацивање одговорности и недовољна размена информација између безбедносних структура онемогућава да се кривци за убиства новинара нађу пред лицем правде.

Будимир Ничић, председник Удржења новинара Србије на Косову, набројао је имена и презимена свих 12 отетих и убијених новинара, са прецизним подацима, где су и како нестали или убијени, нагласивши да су ови подаци „прецизнији од података Еулекса“. Ничић подржава идеју да се формира комисија, састављена од свих безбедносних структура и оба новинарска удружење, а која би радила на расветљавању судбине несталих и убијених новинара.

„Како смо чули од господина Тачија, и данас и јуче приликом формирања Комисије за помирење, политичка воља постоји. Мени се, међутим диже коса на глави када чујем тај израз „политичка воља“, јер тиме треба да се баве независне институције, тужилаштво, судови и полиција, а не да нечији животи зависе од нечије политичке воље, неке политике или неког појединца“, нагласио је Ничић, рекавши да постоји свеобухватан извештај о киднапованим и отетим новинарима који је сачинила саветодавна комисија Уједињених нација за људска права и да „просто не може да верује да мисија Еулекса нема те податке“. Председник Удружења новинара Србије на Косову није задовољан ни брзином решавања случајева напада на новинаре који се дешавају данас, а то се посебно односи на нападе на српске новинаре.

 

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

За Шкељћима Хисенаја, председника Удружења новинара Косова, није важно које је националности убијени или нападнути новинар. Сви напади и убиства су напади на професионалце и хитно их треба решавати.

„Уколико тужиластво Еулекса или Унмика није успело да реши или расветли барем један случај убиства новинара, онда се поставља велико питање о каквој правди говоримо, о каквом тужилаштву, о каквим институцијама говоримо и да ли је ико мотивисан да истражи ове случајеве?“, запитао се председник Удружења новинара Косова, обећавши пуну сарадњу чланова удружења на чијем је челу, са свима који раде на расветљавању судбине убијених новинара.

Према подацима Косовске полиције, у периоду од 1999. до 2016. године пријављено је 154 напада на новинаре, полиција тренутно ради на расветљавању 17 случајева, док су остали предати судовима, рекао је заменик директора полиције Наим Реџа, који је такође напустио конференцију, не омогућивши заинтересованим учесницима да поставе питања.

Конференција о безбедности новинара, чији је домаћин била мисија ОЕБС-а на Косову, окупила је новинаре, уреднике и директоре медија, као и представнике цивилног сектора из Србије, Македоније, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Албаније. Истраживање случајева убијених новинара, безбедност на интернету, сузбијање претњи упућених новинаркама, биле су неке од тема регионалне конференције у приштини, а у посебној панел дискусији, на тему извештавања без страха и препрека- регионалне иницијативе о заштити новинара, учествовали су и службеници и портпароли мисија ОЕБС-а из Србије, Македоније, Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине и са Косова.

 

Фото ГрачаницаОнлајн: Заштитимо новинаре одбранимо истину

Пројекат, у оквиру којег је одржана конференција о безбедности новинара у Приштини, подржале су Република Аустрија и Косовска фондација за отворено друштво (КФОС). Осим поделе прслука и јакни новинарима, израде приручника о безбедности новинара и отварање СОС линије којом новинари могу пријавити нападе или претње, мисија ОЕБС-а на Косову је урадила и спот под називом „Некажњавање мора да престане одмах“, који ц́е косовски јавни сервис емитовати у наредне две године.


Коментаришући изјаву косовског председника Хашима Тачија, изречену у уводном делу конференције да је током ратних сукоба „објављивање информација имало своју цену“, Будимир Ничић, председник Удружења новинара Србије на Косову је рекао да не зна тачно на шта је Тачи мислио.

„Већина ових убистава и нестанака се десила после завршетка рата. Ја се надам да ћемо кад- тад добити одговор на то питање и које су то информације које имају цену и шта је цена појединих информација и да ћемо тако на крају ипак сазнати и ко су одговорни и за убиства наших колега.“

На конференцији о безбедности новинара, под називом “Заштитите новинаре, одбраните истину”, између осталих, су говорили: Веран Матић, председник Фондације Б92 и председник комисије за истрагу убистава новинара у Србији; Ментор Шаља, генерални директор Радио телевизије Косова; Михаило Јововић, главни уредник црногорских “Вијести”; Јета Џара, директорка Балканске истраживачке мреже на Косову; Татјана Лазаревић, главна уредница портала Коссев; Љиљана Стојановић, главна уредница агенције Југпресс; Дане Коруга, шеф одсека за медије мисије ОЕБСа на Косову, који је био домаћин конференције, као и Томас Њоки, испред Канцеларије Европске уније на Косову.


Анђелка Ћуп

Save