ЕКСКЛУЗИВНО Наталија Апостолова: Нисмо знали да је данас годишњица страдања толико људи и жао нам је због тога

Фото ГрачаницаОнлајн: Наталија Апостолова

На полагању камена темељца за прелаз између Косова и Србије у Мердару, били су највиши званичници косовских институција, али и шефица Канцеларије Европске уније на Косову Наталија Апостолова, Александра Папандоуло шефица Еулекса, главни координатор Агенције за развој Уједињених нација, Ендрју Расел и десетак представника страних амбасада у Приштини. Нико од од њих није послао никакво саопштење, нити је присуствовао парастосу за дванаесторо погинулих у Ливадицима, селу у општини Подујево, када је аутобус, којим су путовали, на данашњи дан 2001. године, дигнут у ваздух.

Наталија Апостолова, шефица канцеларије Европске уније на Косову, рекла је за ГрачаницуОнлајн да јој је веома жао што је баш на дан погибије толиког броја људи постављен камен темељац за прелаз Мердаре, али да она није знала за тај догађај.

“Прво, могу вам рећи да ми нисмо знали за то. Важно је да вам кажем да смо ми ово желели да отворимо још пре месец дана, али је тада био проблем са дозволом за изградњу која није била издата. Због тога смо одложили отварање и заиста је случајно да се то десило на данашњи дан. Такође, представници косовских институција су желели да отварање овог прелаза буде повезано са сутрашњим даном независности. Зато је ово данас, а није никако везано за догађај из 2001. године. Ја стварно нисам знала за то и веома ми је жао због тога”, рекла је Апостолова за наш портал.

На данашњи дан, 16. фебруара 2001. године, недалеко од прелаза Мердаре, између Косова и централне Србије, у селу Ливадице, дигнут је у ваздух аутобус Ниш експреса. Том приликом, погинуло је дванаесторо људи, а тешко повређено четрдесет троје. У аутобусу су били расељени Срби са Косова и Метохије, који су кренули на Задушнице. За овај злочин нико није одговарао, а судски процес је обустављен. Једини осумњичени, Фљирим Ејупи, ослобођен је због недостатка доказа.

Анђелка Ћуп

Save