fbpx

Nema masovne grobnice na severu Kosova

Фото ГрачаницаОнлајн: Косовска Митровица

Косовска Митровица, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн


Predsednik Komisije za nestala lica pri Vladi Kosova, Prenk Đetaj izjavio je da su završena istraživanja na lokaciji u severnom delu Mitrovice, na mestu porušene džamije, na kojoj se tragalo za posmrtnim ostacima nestalih Albanaca tokom poslednjih sukoba na Kosovu i da na toj lokaciji nema ljudskih posmrtnih ostataka.

„Nije pronađeno bukvalno ništa, nikakav dokaz o tome da bi na toj lokaciji mogli da budu neki posmrtni ostaci“, rekao je Prenk Đetaj, predsednik Komisije za nestala lica Vlade Kosova za agenciju Beta, posle istraživanja na lokaciji u severnom delu Mitrovice.

Današnjem istraživanju na mestu srušene džamije u severnom delu Mitrovice, prisustvovali su predstavnici vladinih komisija za nestala lica Beograda i Prištine, predstavnici Euleksa, forenzičarskog tima sudske medicine Kosova i članovi porodica kidnapovanih i nestalih. Istraživanje su uradili eksperti, po nalogu međunarodnog tužioca iz 2010.godine.

Đetaj je rekao da završetkom današnjeg istraživanja „više niko ni na kakav način ne može vršiti bilo kakve manipulacije“.

Ranije danas, odbornik u Skupštini Severne Mitrovice, Igor Simić, napisao je na svom fejsbuk profilu da je istraživanje ove lokacije urađeno baš danas, kako bi se skrenula pažnju sa godišnjice dizanja u vazduh autobusa Niš ekspresa, u mestu Livadice kraj Podujeva, kada je poginulo 12 Srba. Za ovaj zločin niko nije odgovarao.

Porodice nestalih i kidnapovanih lica na Kosovu još tragaju za 1.660 osoba, od kojih je 547 Srba i drugih nealbanaca.

Anđelka Ćup

%d bloggers like this: