Парастосом жртвама обележено шеснаест година од трагедије аутобуса Ниш-експреса

Парастос жртвама пострадалим у Ливадицама

Један од најтежих злочина на Косову и Метохији, догодио се 16. фебруара 2001. године када је први од шест аутобуса са расељеним Србима, који су кренули на Задушнице, нагазио на експлозив постављен у пропусту испод пута, на око петсто метара од пункта на Мердару. Тада је погинуло 12, а тешко повређено 43 људи. За злочин нико није одговарао.

Парастосом у цркви Свете Петке у Лапљем Селу, обележено је шеснаест година од минирања аутобуса “Ниш-експреса” у Ливадицама код Подујева, када је погинуло 12, а повређено 43 Срба. Злочин, један од најтежих по доласку међународне заједнице на Косово и Метохију, догодио се 16. фебруара 2001. године када је први од шест аутобуса са расељеним Србима, у пратњи КФОР-а, који су кренули на Задушнице пут Грачанице, нагазио на експлозив, постављен у пропусту испод пута на око петсто метара од пункта на Мердару.

„Била сам у првом од шест аутобуса који су тог јутра у шест сати кренули из Ниша ка Грачаници. На прелазу Мердаре сачекали су нас војници КФОР-а, који су требали да нас пропрате до одредишта. После свега пар минута вожње од пункта на Мердару, зачула се страховита експлозија а наш аутобус је полетео у ваздух“, испричала је Гордана Ђорић из Лапљег Села, једна од преживелих путница из овог аутобуса. И док објашњава да је возило британског КФОР-а прешло место на путу испод којег је био постављен експлозив, Гордана се присећа јаука путника и делова тела које је екслозија разбацала на све стране. Било их је, каже на све стране, између седишта, на путу, околној ливади…

Парастос жртвама пострадалим у Ливадицама

„У једној од олупина аутобуса, угледала сам људски труп без остатака тела и мислим да сам ту изгубила свест“, прича даље Гордана, која каже да никада неће заборавити породицу која је седела на првом седишту, одмах иза возача.

„Са родитељима, мајком Снежаном (27), која је била у поодмаклој трудноћи и оцем Небојшом(29), био је и двогодишњи дечак, Данило, који је освојио симпатије свих путника, јер се шетао по аутобусу и покушавао са свима да оствари контакт. Али на жалост сви су настрадали“, са сузама каже Гордана Ђорић.

И док опомињу да се минирање аутобуса догодило буквално на очиглед војника КФОР-а, који су тада били смештени на пункту у Мердару, родбина настрадалих путника и даље је у неверици како је неко поред великог броја међународних војника који су свакодневно пролазили тим путем и дежурали на Мердару, могао да допреми и постави испод асфалта у канал за отпадне воде толику количину експлозива. Истрагом је касније утврђено да је око 100 килограма експлозива постављено у дренажној цеви испод магистралног пута који је активиран живом дугачком око 600 метара постављеном поред пута. Иначе, једини осумњичени за подметање и активирање експлозива, Фљирим Ејупи, Албанац из Подујева, ослобођен је одлуком Врховног суда Косова због недостатка доказа, а родбина настрадалих путника опомиње да се злочинац и даље слободно шета око административног прелаза Мердаре.

Парастос жртвама пострадалим у Ливадицама

Парастос страдалима у Ливадицама, у цркви Свете Петке у Лапљем Селу, служио је локални свештеник Бојан Крстић.

“Њихово страдање није и не сме да буде узалудно, већ подстрек да опстанемо на Косову и Метохији и сачувамо оно што нам је предато од наших предака“, поручио је отац Бојан.

Парастосу су присуствовали и посланик у Скупштини Косова, Срђан Поповић, директор Канцеларије за питања заједница, Иван Томић и градоначелник Грачанице, Владета Костић.

“И данас са овог места поручујемо релевантним институцијама да будућност не можемо да градимо, ако не решавамо овакве случајеве из прошлости“, поручио је Срђан Поповић.

Иван Томић, директор Канцеларије за заједнице, истакао је да се увек морамо сећати невиних жртава, страдалих у Ливадицама, које нас опомињу да не остављамо своја вековна огњишта, јер су ови злочини имали управо за циљ да Србе протерају из својих кућа.

“Настављамо да апелујемо и тражимо од надлежних институција да реше ове злочине, иако су шансе за то сваким даном све мање. Уздамо се у Божију правду и надамо се да ће казна стићи злочинце, бар на неком другом месту“, казао је Томић.

Он је поновио да је међународна заједница тада подбацила и није успела ни да сачува српске животе, нити да помогне у расветљавању ових случајева, али да упркос томе Срби верују у правду.

Из Канцеларије за КиМ наводе да је такозвана косовска државност утемељена на злочинима.

“А шта заиста мисле о српском народу, албански званичници у Приштини најбоље показују припремајући се да недалеко од места овог терористичког напада граде стални административни прелаз, подижући на тај начин симболично још један зид поделе између српског и албанског народа”, наводи се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију поводом годишњице од терористичког напада на аутобус Ниш експреса у близини Подујева.


Анђелка Ћуп