Положен камен темељац за стални прелаз на Мердару са косовске стране

Фото ГрачаницаОнлајн: Камен темељац за стални административни прелаз

Камен темељац за стални административни/гранични прелаз, такозвани ИБМ, на основу споразума из Брисела о слободи кретања постигнутог 2011. године између Београда и Приштине, положен је данас на Мерадру. Полагању камена темељца су присуствовали највиши представници косовских институција, представници Канцеларије Европске уније, Еулекса, Агенције за развој Уједињених нација, Косовске полиције, царине, као и фитосанитарне и ветеринарске агенције. Са церемоније је поручено да овај прелаз значи посвећеност Косова дијалогу и добросуседским одосима.

На Мердару ће за 18 месеци бити отворен нови интегрисани прелаз између Косова и Србије, речено је данас на церемонији полагања камена темељца за тај прелаз. Ускоро почиње и изградња прелаза Брњак и Мутиводе, а у сва три прелаза, Канцеларија Европске уније на Косову ће уложити 9,42 милиона евра.

„Косово је током свих протеклих година било посвећено развијању добросуседских односа са свим својим суседима, а такође и слободном кретању људи и роба, што доказује и отварање овог прелаза“, рекао је косовски председник Хашим Тачи, на церемонији полагања камена темељца за изградњу новог прелаза, што је резултат договора о слободи кретања из 2011. године.

Фото ГрачаницаОнлајн: Кликни на слику да увеличаш

Косовски премијер, Иса Мустафа је поручио да ће Косово само кроз дијалог решавати проблеме са својим суседима, док је шефица Канцеларије Европске уније на Косову, Наталија Апостолова рекла да је ово изградња првог од шест прелаза који ће бити изграђени између Косова и Србије, а да се за Брњак и Мутиводе, чекају дозоле косовских власти. Апостолова је додала да је изградња овог прелаза опипљив доказ дијалога и начин за јачање владавине права.

„Желим да напоменем да Влада Косова мора да има више воље и да буде активнија у борби против корупције и организоваог криминала, како би обезбедила више страних инвестиција“, рекла је шефица Канцеларије Европске уније на Косову, поздрављајући напоре и Београда и Приштине у обезбеђењу слободе кретања за све.

Фото ГрачаницаОнлајн: Камен темељац за стални административни прелаз

За косовског миистра унутрашњих послова, Скендера Хисенија, изградња овог прелаза значи обезбеђење мира и стабилности на Косову, али у региону, као што ће се његовом изградњом спречавати и нелегалне радње у кретању људи и робе.

„Надам се да ће овај прелаз ојачати суверенитет Косова и омогућити боље добросуседске одосе са Србијом“, рекао је Хисени.

Полагању камена темељца су присуствовали и министарка за дијалог Едита Тахири, заменик премијера Косова Хајредин Кући, министар спољних послова Енвер Хоџај, министарка трговине и индустрије, Хикмете Бајрами, шефица Еулекса Александра Папандопуло, главни координатор Агенције Уједињених нација за регионални развој, Ендрју Расел, представник УНОПС-а, Брендон Кирен, као и чланови дипломатског кора. Површина прелаза ће износити 6 806 квадратних метара, зелена површина ће се распростирати на 14 058 квадрата, а површина паркинга и пута за кретање возила и пешака, 25 397 квадратних метара.

Анђелка Ћуп