Raseljeni Srbi iz Mušutišta za Zadušnice u svom selu

село Мушутиште, Задушнице

село Мушутиште, Задушнице

Raseljeni Srbi iz Mušutišta, njih dvadeset petoro, obišli su groblje u svom selu. Ispravnije bismo rekli, pokušali su da dođu do grobova svojih najmilijih, jer su spomenici porušeni, a groblje zaraslo u šiblje i travu.

Dolazak Srba iz Mušutišta u rodno selo organizovao je Kabinet zamenika kosovskog premijera, Branimira Stojanovića, uz čije angažovanje im je obezbeđena pratnja, dok je autobus za prevoz,  obezbedila Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju.

Prilaz i deo groblja u Mušutištu, selu u blizini Suve Reke, letos su delimično očišćeni u akciji koju su zajednički organizovali zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i direktor Kancelarije za zajednice, Ivan Tomić, uoči seoske slave, Velike Gospojine. Tada raseljeni ipak nisu uspeli da dođu da preseku slavski kolač u porti porušene crkve iz trinaestog veka, zbog demonstracija Albanaca i nemogućnosti Kosovske policije da im obezbedi dolazak u svoje porušene kuće i na velikim delom uzurpirana imanja.

selo Mušutište, Zadušnice

Dok su raseljeni Srbi tražili grobove i palili sveće, oko porušenog hrama Bogorodice Odigitrije i groblja u Mušutištu, bio je primetan veliki broj pripadnika Kosovske policije, kao i specijalne jedinice Rosu.

Anđelka Ćup