Расељени Срби из Мушутишта за Задушнице у свом селу

село Мушутиште, Задушнице

Расељени Срби из Мушутишта, њих двадесет петоро, обишли су гробље у свом селу. Исправније бисмо рекли, покушали су да дођу до гробова својих најмилијих, јер су споменици порушени, а гробље зарасло у шибље и траву.

Долазак Срба из Мушутишта у родно село организовао је Кабинет заменика косовског премијера, Бранимира Стојановића, уз чије ангажовање им је обезбеђена пратња, док је аутобус за превоз,  обезбедила Канцеларија Владе Србије за Косово и Метохију.

Прилаз и део гробља у Мушутишту, селу у близини Суве Реке, летос су делимично очишћени у акцији коју су заједнички организовали заменик премијера Косова Бранимир Стојановић и директор Канцеларије за заједнице, Иван Томић, уочи сеоске славе, Велике Госпојине. Тада расељени ипак нису успели да дођу да пресеку славски колач у порти порушене цркве из тринаестог века, због демонстрација Албанаца и немогућности Косовске полиције да им обезбеди долазак у своје порушене куће и на великим делом узурпирана имања.

село Мушутиште, Задушнице

Док су расељени Срби тражили гробове и палили свеће, око порушеног храма Богородице Одигитрије и гробља у Мушутишту, био је приметан велики број припадника Косовске полиције, као и специјалне јединице Росу.

Анђелка Ћуп