S. Simić se sastao sa delegacijom američkih kongresmena

Šef poslaničkog kluba Srpske liste Slavko Simić, sastao se danas sa delegacijom Američkih kongresmenima koja boravi na Kosovu i Metohiji i razgovarao o političkom, ekonomskom, i bezbednosnom  položaju Srba, saopšteno je iz Srpske liste.

Američki kongresmeni su izrazili zainteresovanost za unapređenje svih vidova saradnje i podrške srpskoj zajednici na Kosovu, kako bi im omogućili strateško i jače pozicioniranje na lokalnom i centralnom nivou u cilju ostvarivanja zagarantovanih prava.

Simić je kongresmene upoznao sa stavom Srpske liste da ne učestvuje u radu centralnih institucija, zbog zakona koji su usvojeni u Skupštini, a koji, kako je ustvrdio, imaju jednostranu pravnu osnovu. On je ponovio da je srpska strana bila isključena iz procesa izrade i usvajanja spornih zakon.

Delaciji američkih kongresmena Simić je preneo stav srpske zajednice koja zahteva da se otkloni svaki vid fustracije i tenzija kako bi proces normalizacije odnosa između albanske i srpske zajednice mogao da se nastavi.

Šef poslaničkog kluba izrazio je očekivanja da će u Briselu Priština sa delegacijom Beograda dogovri i definiše proces uspostavljanja Zajednica srpskih opština. Samo formiranjem ZSO, Srbi na Kosovu i Metohoji postaće potpuno ravnopravan u upravljanju institucijama i donošenju odluka, zaključio je predsednik liste Srpska Slavko Simić.