Tanja Fajon i Slavko Simić protiv politizacije problema: Nastaviti pregovore i formirati ZSO

Славко Симић и Тања Фајон

Славко Симић и Тања Фајон

Šef poslaničkog kluba Srpske liste u Skupštini Kosova, Slavko Simić razgovarao je u Prištini sa članicom Parlamenta Evropske unije, Tanjom Fajon o normalizaciji odnosa i nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, kao i o formiranju Zajednice srpskih opština.

Slavko Simić i Tanja Fajon su se složili da se dijalog između Beograda i Prištine mora nastaviti, u cilju obezbeđenja bezbednog i stabilnog života građana, kaže se u saopštenju Srpske liste. Svaka politizacija probema dovela bi do dodatnih tenzija koje bi poništile sav trud koji je do sada uložen u pregovorima između Beograda i Prištine, smatraju Fajonova i Simić.

Tanja Fajon je izrazila je nadu “da će se uskoro predstavnicima Srpske liste i upravljačkom timu omogućiti nesmetan rad na izradi statuta Zajednica srpskih opština i pozvala političke predstavnike Srba da aktivno učestvuju u radu Skupštine i Vlade, kako bi oživeli institucionalni život, koji bez srpskih političkih predstavnika nema političku i institucionalnu jačinu”.

Slavko Simić je istakao da je Srpska lista snažno posvećena očuvanju mira i stabilnosti, kao i procesu nastavka pregovora između delegacija Beograda i Prištine. Po njegovim rečima, veomo je važno da se što pre nastavi tehnički dijalog preko koga su delegacije u prethodnom periodu pronalazile rešenja za ključne probleme srpske zajednice na Kosovu.

“Nadam se da Priština najiskrenije želi da omogući srpskom narodu uspostavljanje Zajednice srpskih opština i zato očekujem jasne stavove Albanaca, odnosno realizaciju postignutih dogovora. ZSO neće da bude problem, već rešenje problema”, rekao je Slavko Simić u razgovoru sa Tanjom Fajon.

Zajednica srpskih opština je jedina mogućnost za opstanak i prosperitet srpskog naroda, a ovlašćenja koja će ona imati, kao i oblasti u kojima će delovati, jasno su definisani u Briselu, smatra šef poslaničkog kluba Srpske liste, zaključuje se u saopštenju.

Anđelka Ćup