Тања Фајон и Славко Симић против политизације проблема: Наставити преговоре и формирати ЗСО

Славко Симић и Тања Фајон

Шеф посланичког клуба Српске листе у Скупштини Косова, Славко Симић разговарао је у Приштини са чланицом Парламента Европске уније, Тањом Фајон о нормализацији односа и наставку дијалога између Београда и Приштине, као и о формирању Заједнице српских општина.

Славко Симић и Тања Фајон су се сложили да се дијалог између Београда и Приштине мора наставити, у циљу обезбеђења безбедног и стабилног живота грађана, каже се у саопштењу Српске листе. Свака политизација пробема довела би до додатних тензија које би поништиле сав труд који је до сада уложен у преговорима између Београда и Приштине, сматрају Фајонова и Симић.

Тања Фајон је изразила је наду “да ће се ускоро представницима Српске листе и управљачком тиму омогућити несметан рад на изради статута Заједница српских општина и позвала политичке представнике Срба да активно учествују у раду Скупштине и Владе, како би оживели институционални живот, који без српских политичких представника нема политичку и институционалну јачину”.

Славко Симић је истакао да је Српска листа снажно посвећена очувању мира и стабилности, као и процесу наставка преговора између делегација Београда и Приштине. По његовим речима, веомо је важно да се што пре настави технички дијалог преко кога су делегације у претходном периоду проналазиле решења за кључне проблеме српске заједнице на Косову.

“Надам се да Приштина најискреније жели да омогући српском народу успостављање Заједнице српских општина и зато очекујем јасне ставове Албанаца, односно реализацију постигнутих договора. ЗСО неће да буде проблем, већ решење проблема”, рекао је Славко Симић у разговору са Тањом Фајон.

Заједница српских општина је једина могућност за опстанак и просперитет српског народа, а овлашћења која ће она имати, као и области у којима ће деловати, јасно су дефинисани у Бриселу, сматра шеф посланичког клуба Српске листе, закључује се у саопштењу.

Анђелка Ћуп