Оливер Ивановић у кућном притвору

Wikimedia Commons: Оливер Ивановић

Међународно судско веће Основног суда у Косовској Митровици одредило је кућни притвор лидеру Грађанске иницијативе СДП Оливеру Ивановићу. Ивановић је у затворском притвору провео 33 месеца.

Оливеру Ивановићу је укинут затворски притвор, а уместо тога одређен му је кућни притвор, потврдио је РТС-у Ивановићев адвокат Љубомир Пантовић. Адвокат Небојша Влајић је рекао да ће одлука поново бити разматрана након истека два месеца, а да ће почетком марта бити одржана статусна конференција о утврђивању датума новог суђења.

„Завршила се само једна фаза, предстоји борба да се докаже да сам апсолутно невин. Сви који ме знају, и Срби и Албанци, знају да ја немам никакве везе с тим злочином, али морам да убедим и Судско веће у то. Тежак је пут, али ја ћу то сада прећи, прошао сам много тога, проћи ћу и ово“, рекао је Оливер Ивановић данас када га је возило притворске јединице пребацило у његов породични стан.

Судском већу је данас председавала Роксана Комша, која је Ивановића у првостепеном поступку осудила на девет година затвора за наводно почињен ратни злочин. Данашња одлука суда је донета без присуства јавности.

Влада Србије пружила је Еулексу гаранције да ће Ивановић бити доступан правосудним органима уколико му се омогући одбрана са слободе.

Извор: РТС

Анђелка Ћуп