Удружења новинара на Косову подржавају препоруке ОЕБС-ове регионалне конференције о безбедности новинара

Фото ГрачаницаОнлајн: Слобода медија на Западном Балкану

Удружење новинара Косова и Удружење новинара Србије на Косову, подржавају закључке и препоруке са регионалне конференције о сигурности новинара, организоване од стране Мисије ОЕБС-а на Косову, 14. фебурара ове године.

Председници Удружења новинара Косова и Удружења новинара Србије на Косову, Шкељћим Хисенај и Будимир Ничић, подржавају иницијативу стварања комисије за истраживање случајева убијених и несталих новинара на Косову и позивају органе и институције правде за спровођење закона, да обезбеде посебну заштиту за новинаре, као и да благовремено процесуирају све случајеве за злочине почињене над новинарима на Косову. Хисенај и Ничић су се такође сагласили да остворе ближу сарадњу са органима реда, како би се случајеви који укључују новинаре и друге медијске професионалце, спровели са приоритетом и очекују од тужилаштва да у најкрац́ем могуц́ем року расветли случајеве убијених и несталих новинара, каже се у заједничком саопштењу два новинарска удружења на Косову.

Подсећамо, на Конференцији о безбедности новинара у Југоисточној Европи, коју је организовала мисија ОЕБС-а на Косову, 14. фебруара ове године, усвојено је неколико препорука, укључујући и препоруке да се оснује комисија за истраживање случајева убијених и несталих новинара на Косову, пружи посебна заштита новинарима и адекватно процесуирају они који прете и застрашују новинарке.

Мисија ОЕБС-а на Косову, представиће комплетан списак закључака и препорука релевантним актерима, али и на ОЕБС-овој конференцији високог нивоа, на тему  „Слобода медија на Западном Балкану“, која ц́е бити одржана 27. фебруара у Бечу.

 

Анђелка Ћуп