“Tači i Ugljanin o saradnji albanske zajednice u Preševskoj dolini i bošnjačke na Kosovu”

Хашим Тачи и Сулејман Угљанин

Хашим Тачи и Сулејман Угљанин

“Saradnja između albanske zajednice u Preševskoj dolini i bošnjačke na Kosovu, bila je jedna od tema kosovskog predsednika Hašima Tačija i delegacije Bošnjačkog nacionalnog saveta Sandžaka, koju je predvodio Sulejman Ugljanin”, saopšteno je juče iz predsedništva Kosova.

“Republika Kosovo je otvorena za saradnju sa bošnjačkom zajednicom na polju privrede, kulture i ostalim interesnim poljima“, rekao je Tači na sastanku, zahvalivši se članovima delegacije na podršci koju je njihova zajednica, kako je saopšteno, pružala kosovskom narodu, pogotovu za vreme rata.

Tači je upoznao Ugljanina sa položajem Bošnjaka na Kosovu, kao i sa njihovom zastupljenošću u lokalnim i centralnim institucijama.

Sa druge strane, Ugljanin je čestitao kosovskom predsedniku na “postignutim rezultatima u izgradnji demokratske, multinacionalne i multikofensionalne evropske države, zasnovane na vladavini prava i jednakosti svih zajednica pred zakonom”.

Na ovom sastanku se govorilo i o mogućnosti produbljenja saradnje i koordinacije između albanske zajednice u Preševskoj dolini i bošnjačke u Sandžaku, posebno na unapređenju njihovih prava.

Tači i Ugljanin su zatim u Narodnom pozorištu u Prištini prisustvovali svečanoj akademiji, posvećenoj životu i delu Šabana Poluže i Mehmeta Gradice, za koje se u saopštenju Bošnjačkog nacionalnog veća i Stranke demokratske akcije Sandžaka kaže da su imali značajno mesto u istoriji Bošnjaka.

Šaban Poluža, pod čijom komandom je bio i Mehmed Gradica, odmetnuli su se od partizanskih jedinica 1945. godine, u koje su i stupili na kraju rata, odbijajući da sa Sedmom Kosovsko metohijskom brigadom u januaru 1945. godine ode na Solunski front. Od 7 000 boraca, Poluža se tada sa skoro oko 5000 Albanaca vratio na Kosovo, gde je sa još svojih istomišljenika formirao takozvani balistički pokret, koji je nastavio da se bori protiv tadašnjih vlasti. U borbama sa Narodno oslobodilačkom vojskom Jugoslavije, Poluža i Gradica su ubijeni krajem februara 1945. godine, ali se borba sa ostacima balističkog pokreta u tadašnjoj Jugoslavaiji, zvanično vodila do 1951. godine.

Anđelka Ćup