18. маја 2021.

Сланинијада у Видању код Клине

Иван Томић

Иван Томић

У Видању код Клине, данас се одржава сланинијада. Крај, познат по укусној сланини и сухомеснатим производима, некада са много више произвођача, поново оживљава стари занат, прераду меса.

Присутни гости су имали прилику да дегустирају месне прерађевине, а проглашени су и победници манифестације. Прво место припало је породици Дакић из Гораждевца, на другом месту је задруга „Ева“, а на трећем произвођачи сланине из Сувог Грла.

Сланинијади у Видању, присуствовао је и деректор Канцеларије за заједнице у Влади Косова, Иван Томић, који је рекао да је срећан због воље вредних људи из метохијског краја да опстану на својим огњиштима и обећао помоћ канцеларије на чијем је челу. Томић је данас такође обишао и задругу „Ева“ у чијем саставу су кланица и производни месни погон.

Сланинијада у Видању

„Свиђа ми се оно што сам овде видео, јер је заиста функционално. Ово је пројекат који је финансирала италијанска организација РТМ и у рад задруге је укључено 12 породица које имају своје фарме. Видећемо на који начин може Канцеларија за питања заједница да се укључи у целу причу и да помогне да се капацитети прошире, а онда и да помогне у пласирању робе, наравно, учинићемо све што је у нашој моћи како бисмо помогли да ови људи живе од свог рада“, рекао је Томић.

Задруга „Ева“ запошљава 6 српских и 6 албанских католичких породица. Свињско месо које се овде обрађује потиче са малих фарми које се налазе у селима општине Клина, а прерада меса у овој кланици испуњава најновије стандарде Европске уније.

Анђелка Ћуп